Росен Плевнелиев: Държавата се крепеше на мен

„Румен Радев трябва да е ясно, че след 22-ри всяка негова дума, всяка запетайка, всяка негова позиция автоматически става държавната позиция на България“.

Това заяви настоящият президент Росен Плевнелиев в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Той коментира и интервюто на Румен Радев дадено за France24, като подчерта, че не е съгласен с мнението му за Крим.

„Когато продължаваме да твърдим, че Крим де юре е украински, а де факто е руски, защото Русия е забила флага си там, и трябва да се питат хората какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен“, коментира Плевнелиев.

Той призова Румен Радев да не противоречи на решението на съда в Хага.

„Над нас е върховенството на правото, ако искаме да има мир в Европа – правила трябва да има и те трябва да важат за всички. Има съд в Хага, към който ние имаме отношение и чието решение са валидни за нас. Съдът в Хага се произнесе по това, което се случи в Крим и той каза така: това е акт на въоръжена агресия на Русия към Украйна и незаконна окупация“, подчерта президентът.

Росен Плевнелиев направи и равносметка за петте му години, като президент на България и заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал. Той се и самоизтъкна, че е помогнал на държавата в един труден момент да намали зависимостите от определени кръгове.

„Едно от най-големите постижения на моя мандат е това, че в продължение на много месеци аз бях сам. Държавата се крепеше на мен. В тези моменти е изключително важно каква е личността на държавния глава и аз се чувствах на място, именно защото бях надпартиен, бях независим, действах по съвест“, изтъкна Росен Плевнелиев.