Росен Плевнелиев: Гордея се с антируската си политика. Русия ни връща в 19-ти век

„Политиката на Русия ни връща в 19-ти век, политиката на Путин нарушава международното право. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, този срамен акт на световната политика, с който Русия и Австрия си разделиха свери на влияние“.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в прощалното си интервю на „Дондуков“ 2 пред Нова телевизия.

Според него сближаването на Доналд Тръмп с Владимир Путин ще е пагубно за България.

„Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Едни велики сили се събраха и се разбраха за сфери на влияние тогава. Аз не искам това да се случи отново, България много ще страда от това. Ако Доналд Тръмп тръгне на сепаративна сделка за сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България“, подчерта настоящият президент.

Преди два дена българският президент призова Доналд Тръмп да продължи антируската политика, която водеше Барак Обама.

„Какво се случи тогава? Събраха се едни велики сили и се събраха за периферията – за сферата на влияние. Тогава Русия и Австро-Унгария се разбраха за сферите на разделяне на Балканите. Аз не искам това да се случи отново. Приветствам избора на Тръмп и заявявам, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия, за разпределяне на сферите на влияние, това ще бъде пагубно за България“, допълни Плевнелиев.

Той е категоричен, че България ще страда много, ако Русия и САЩ са в добри отношения и се разберат за сфери на влияние.

„Има държави, които вярват във върховенството на закона, сред които са и България и държавите от Европейския съюз. Има и други, които разчитат на силата, сред които е Русия. Части от Украйна бяха окупирани и анексирани. Това може да се случи и в други държави и ние не трябва да го допускаме“, каза Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е горд с антируската си политика.

„Аз обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, Толстой, слушам Чайковски. Не одобрявам политиката на Русия и се гордея, че съм първият български президент, който системно го заявява“, изтъкна Плевнелиев.

Той призова Румен Радев да излезе и да каже позицията си относно незаконната окупация на Крим.

Росен Плевнелиев заяви, че се гордее с отношенията си с Бойко Борисов и между двамата никога не е имало разминаване.

Накрая той допълни, че ще продължи да работи за благото на страната, като ще бъде ментор, преподавател, писател, активен гражданин и активно ще следи за европейското и демократично развитие на България.