Росен Плевнелиев: Русия взриви устоите на мира

Историята днес се пише пред очите ни.

През последните пет години взривени бяха устоите на мира, и то от държава – членка на Съвета за сигурност на ООН – Русия.

Никой не вярваше, че ще бъде подкопан мирът и ще има прекрояване на граници. Заради това днес е важно да знаем кой пише историята. Дали войнстваща империя, която е на изток от нас, или Западът, който продължава да бъде световният гарант за мир, спазване на ценности и прогрес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) на конференция „Членството в НАТО – ключ към ЕС“, организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ), с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България, пише Дневник.

На форума Иван Костов каза, че българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия, дори сервилничат пред Кремъл и не допринасят за колективна сигурност и отбрана в НАТО.

„Около България цари нестабилност. Хората се притесняват, а политиците са призвани да решават страховете на гражданите, а не да заиграват с тях. Ако не искаме да има войни и конфликти отново, решенията трябва да бъдат глобални, всички заедно да отстояваме тези принципи“, посочи в речта си Росен Плевнелиев. Според него сама България е слаба, не може да решава наболелите проблеми, но тя е силна, когато е част от големия съюз на НАТО, защото алиансът отстоява принципите на мира.

„Днешната битка не е между „десни“ и „леви“, а между „демократи“ и „популисти“. Днес повече от всякога има реална опасност популистите да влязат в Европейския парламент и да заемат водещи позиции в него. Популистите никога няма да бъдат силни, защото те нямат кауза, а заиграват със страховете на хората“, каза още Плевнелиев.

„Аз не съм привърженик на призива: Винаги с евроатлантическите партньори, но никога против Русия. Как да бъдем винаги с Русия, след като тя организира и провежда хибридна война срещу нас“, попита Плевнелиев.

„Да модернизираме армията си в партньорство с НАТО и по техни стандарти. Крайно време е да спрем наливането на милиони за ремонтиране и поддръжка на стара съветска техника“, призова Плевнелиев.

Великобритания гледа реалистично на руската заплаха. НАТО трябва да работи за повишаване готовността си да противодейства на заплахите. Трябва да признаем важността на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. Това каза на конференцията Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Според нея недостатъчната реакция на действията на Русия всъщност действа окуражаващо на Кремъл.

След Брекзит ще играем роля в сигурността на Европа, тъй като това е наша сигурност, каза още Хопкинс. Според нея НАТО на 70 години изглежда по-добре, отколкото на 50. Тя припомни, че НАТО не е само военен съюз, а играе политическа роля. Тя припомни, че 27 страни се страни се присъединиха към Великобритания след случая с отравянето на Скрипал и бяха отстранени над 150 „така наречени“ руски дипломати.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин си припомни как е дошъл за пръв път в България през 1992 г. в делегация, която да преговаря за съвместни военни проекти. Помня какво беше да се започне от нулата, каза Рубин и добави, че се вижда колко далече е стигнала България, но има чувство, че някои от целите не са постигнати. „Преди 3 години дойдох като посланик и започнаха опитите за модернизация на армията. Това не е просто подходящото време, просто не е останало никакво време“, каза Рубин. Той заяви, че България е лидер на Балканите и играе проактивна роля в региона като член на НАТО и ЕС.

Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред, каза още на форума Ерик Рубин.

Източник: Petel.bg