Румен Гълъбинов: За бъркотията с пенсиите в България

За бъркотията с пенсиите в България.

Пенсиите на близо 5 хил. души не са нараснали с обещаното увеличение от 1 Юли тази година по силата на някакво постановление, а причината била в новата формула, която се прилагала за първи път сега.

Тазгодишните потърпевши нямали основание за ревизия и доплащане, тъй като действащата нормативна уредба е била приложена правилно.

Така се оказва, че хиляди пенсионери са останали излъгани за увеличение на пенсиите, тъй като не са си получили обещаната индексация от 2,4%

Не е ясно с колко общо са ощетени, защото тази информация тепърва ще се изготвя от НОИ, който публично не е уведомил за проблема.

Излезе, че повишението далеч не е за всички и понеже приходите в бюджета от данъци всъщност са недостатъчни, а от осигуровки не стигат, повишението е символично.

Вината за това е в липсата на смелост и визия за предприемане на неизбежни и неотложни стъпки за радикална смяна на пенсионния ни модел.

Само с истински реформи може постепенно да се преодолее дефицита в пенсионната система и да има реално нарастване на пенсиите.

Иначе през следващата година всички пенсионери щели да си получат индексацията от 3.8%.

А дано, ама надали.

Румен Гълъбинов, Фейсбук