Румен Петков: Каракачанов трябва да си отиде веднага

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов трябва веднага да си подаде оставката заради сделката с ремонта на учебните самолети L-39.

Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

Тази обществена поръчка е заплаха за живота и здравето на българските пилоти. Това каза в Пловдив лидерът на ПП АБВ Румен Петков, пише novini.bg.

Пред медиите той разпространи писмо, подписано лично от Каракачанов, в което министърът на отбраната ясно потвърждава, че е наясно с факта, че фирмата, която е спечелила поръчката, не разполага с необходимата техническа документация. Въпреки това, Министерството на отбраната е превело 8 милиона лева на фирмата, определена за изпълнение на ремонтите.

„Това ме навежда на мисълта, че министърът е бил принуден да подпише това писмо”, коментира Румен Петков. По думите му ремонтите на учебните самолети е трябвало да приключат още на 19 септември.

„Месец и повече това далеч не е така и очевидно генерално, катастрофално са нарушени интересите на българските Военновъздушни сили. Затова трябва да се понесе и съответната политическа отговорност”.

За действията на Министерството на отбраната и лично на министър Каракачанов е предупреден и премиерът Бойко Борисов.

„По този начин предприетите действия са заплаха. Предупреден, в директна среща, е и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов. И той би трябвало да е предупредил МО и правителството. В писмо съм уведомил и министър-председателя, че тази сделка представлява заплаха за живота и здравето на обучаващите се български пилоти. От страна на премиера обаче реакция не последва”, коментира още Румен Петков.

„Това означава, че министърът на отбраната и министър-председателят са съучастници. Иначе премиерът би трябвало да предприеме някакви действия”.
Затова още днес лидерът на ПП АБВ Румен Петков ще внесе цялата документация по сделката в прокуратурата на Републиката. Документите ще бъдат предоставени и на Европейската агенция за безопасност на полетите, както и в централата на НАТО.

„Винаги съм бил противник да си разнасяме чаршафите по света. Но няма да допусна действия, които застрашават живота на българския пилот да останат ненаказани. Това е престъпление.”

В Пловдив Румен Петков предупреди, че в момента тече процедура в цялата държава по оценяване и продажба на около 20 имота на Министерството на отбраната. Той определи тези действия, като „грозно разграбване” и коментира, че само в Пловдивска област три имота на Министерството са били продадени за общата сума от малко над милион и 200 хиляди лева.

„За 115 декара в землището на община Куклен е платената сумата от 820 хиляди лева. Става дума за терен, който е с изключително значение. Излиза, че декарът струва около 8 хиляди лева”. Другите два имота са в местността „Капсида”, където 16 декара са купени за 256 хиляди лева и още толкова площ на територията на община Садово са продадени за 212 хиляди лева. Това е меко казано скандално и министър-председателят трябва да направи така, че тези сделки да бъдат спрени. Казвам тези неща, за да е ясно на пловдивчани. Много е важно те да се знаят днес и да разберат кой как гледа на подобен род грабеж. Нека всички, които участват в политическата надпревара да изразят позицията си. Аз не казвам, че това непременно е консорциум между ВМРО-ГЕРБ-БСП и КО, но мълчанието в Народното събрание е смущаващо”.

Източник: novini.bg, petel.bg