Румен Радев: България не бива да е враг на Русия

„България не бива да е враг на Русия“

Това заяви бъдещият президент на България Румен Радев пред френския вестник „Монд“, цитиран от вестник „Сега“.

Във френското издание се наблягат проруските позиции на генерал Румен Радев, които предизвикват тревоги в Западните страни. Специалният пратеник в София Ален Сал го пита какви ще са отношенията на България с Европейския съюз и НАТО.

Румен Радев отговаря, че е имало опити да бъде дискредитиран по време на предизборната кампания по отношение на неговата позиция спрямо ЕС и НАТО. Той ясно заяви, че както по време на президентската си кампания, така и сега той защитава позицията, че България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО.

Той допълни, че исторически и културно България винаги е била европейска страна. Нейният избор е траен път за проевропейско развитие, от което няма да се отклоняваме и не бива никой да се съмнява в това.

Радев увери, че целта на България е да се утвърди, като най-надежден партньор на НАТО, като това не значи, че страната ни трябва да бъде враг на Русия, с която имаме традиционни икономически интереси.

По повод неговата подкрепа за вдигането на санкциите срещу Русия, Румен Радев поясни, че те не са решение на проблема. Самите санкции не вредят само на Русия, но и на ЕС. Според него санкциите не са проблем за икономика, като френската, но за българската са проблем. Той даде за пример, че заради санкциите в България са се затворили редица фирми и са се загубили хиляди работни места.