Румен Радев за 3 март: Да си българин не е участ. Да си българин е чест!

Президентът Румен Радев честити празника 3 март на целият български народ в социалната мрежа Фейсбук. Там той написа кратко, но силно послание, което за минути докосна хиляди, които харесаха и споделиха думите му.

„Да си българин не е участ. Да си българин е чест!
Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!
Честит национален празник!“

На днешния ден се празнува Освобождението на България от турско иго. За първи път датата 3 март се чества във Велико Търново през 1879 година. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани. Две години след Освобождението, през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II.

От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г., по повод на стогодишнината на събитието, на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата. (19 февруари стар стил) през 1878 г. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

По материали от Уикипедия