Румен Радев: За България НАТО е изключително важна организация

„За България НАТО е изключително важна организация, която защитава сигурността на държавите-членки и дава своя принос за стабилността в нашия регион“.

Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, съобщи прессекретариатът на президента.

Румен Радев подчерта, че първата му работна визита в чужбина като държавен глава е посещението на Главната квартира на НАТО, което доказва значението на Алианса за България, като организация на споделени ценности и отговорности.

„През последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация и България е част от този процес. Такива са изискванията на международната обстановка“, посочи той.

Новоизбраният президент е категоричен, че страната ни ще положи максимално усилие за изпълнение на решенията от Срещата на върха в Уелс за достигане на 2% от БВП, които да бъдат отделени за повишаване на отбранителните ни способности.

„Това е от изключителна важност за развитието на нашите способности и всяка държава-членка на НАТО трябва да поеме този ангажимент“, коментира Румен Радев.

Румен Радев посочи, че ученията на НАТО са важни не само за повишаването на сигурността в нашия регион, но и за увеличаването на бойните способности на българските Въоръжени сили.

Президентът се обяви за избягване на конфронтация с Русия.

„Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаването на диалога с Русия за избягване на конфронтацията, неразбирателството и за снижаване на риска“, каза Радев.