Румъния изоставаше много от България преди идването на ГЕРБ на власт. Сега не може да е догоним

Къса ли е българската ни памет, че преди идването на ГЕРБ на власт, Румъния изоставаше и то значително от България? Забравихме ли, че преди да станем на 1 януари 2007 година ние членове на ЕС и негодувахме, защо ще ни приемат заедно с Румъния, която беше много по-изостанала от нас? Не си ли спомняте колко бяхме горди, че Румъния е най-бедната страна в ЕС, а даваха нас за „пример за бързо развитие“? Какво стана, че сега 10 години по-късно Румъния ни изпревари с десетилетие в развитието си, а нашата държава, като стандарт доближава страните от третия свят.

В статия на „Файненшъл таймс“ (Financial Times) отпреди десетина години се казва, че Румъния е една от най-бедните страни в Европа и ще бъде най-бедната в Европейския съюз. В статията се набляга на изключително лошото положение на пенсионерите, които имат много ниски пенсии. Посочва се, че и бъдещето им в Румъния ще е кошмарно, тъй като на всеки пенсионер се падат едва по 0,75 работещи. Огромната безработица и най-вече сред младите очертавала крайно мрачна картина за Румъния.

Това е описанието на северната ни съседка преди десетина години, когато ние бяхме горди с нашето си развитие и гледахме на румънците с пренебрежение.

Какво се случи след влизането ни в ЕС и идването на ГЕРБ на власт. Фактите не може да бъдат прикрити, понеже при нас се наблюдава един катастрофален разпад във всяка една сфера. И кой е виновен, след като това се случва при управлението на ГЕРБ?

Достатъчно е в Гугъл да напишете „изоставаме от Румъния“ и ще видите редица черни заглавия и то от водещи медии в България. Изоставаме значително; Изоставаме чувствително; Изоставаме много; Румъния ни изпреварва в борбата с корупцията; С десетилетие ни надминава Румъния и т.н. Това са само част от заглавията, като тенденцията е след 2010 година на нарастване от малко изоставане до огромна преднина.

В същото време премиерът Бойко Борисов многократно се хвалеше как сме щели не само да стигнем румънците, но и да ги надминем. Той ни държа в тази заблуда през двата си мандата, а неговите министри ни залъгваха с някакви измислени статистики колко добре се развивала страната ни. Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Владислав Горанов не еднократно са се хвалили, че по икономически ръст сме първи в Европа, че дори сме и в първите пет места в света.

Сега реалността е, че България е най-бедната страна в Европа и се отдалечава много от Румъния, а се доближава до африканските държави. Ние слепи ли сме, че не го виждаме това и докога ще търпим да ни лъжат, защото фактите показват самата истина.

Константин Петков