Румънците отново по площадите: Не искаме да бъдем нация от крадци

„Не искаме да бъдем нация от крадци“ – такъв лозунг беше издигнат снощи от протестиращи пред седалището на румънското правителство.

Така отново започнаха протести при съседите във връзка с нов опит да се „коригира“ антикорупционното законодателство и политика, направен от правната комисия на техния парламент. Освен в Букурещ протести имаше и в някои от големите градове на страната.

При февруарските масови и продължителни протести управляващото мнозинство отстъпи от предвидените законови корекции, които щяха да кастрират антикорупционното законодателство.

Сега сенатор от управляващата партия е внесъл нови поправки в проектозакон за помилване, които предвижда помилване и за търговия с влияние или взимане на подкупи и комисиони.

Поучено от предишните протести, правителството веднага би отбой. Премиерът Сорин Гриндяну на страницата си във Facebook заяви, че кабинетът му не подкрепя новата поправка. Президентът също изрази възмущението си.

Винаги съм твърдял, че е важно кой управлява, но още по-важно е какъв контрол осъществява обществото върху управлението му.

Григор Лилов, Фейсбук