Румяна Бъчварова: Обществото беше подведено за Истанбулската конвенция

Румяна Бъчварова ще интегрира бежанци за 2 г.

В коалицията има диалог и уважение към мнението на другия, заяви в студиото на Нова телевизия Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера.

Тя коментира интервюто на Борисов пред БТВ снощи, в което той каза, че езикът на вицепремиера Валери Симеонов към зелената евродепутатка Ска Келер е неприемлив.

Проблемът с Банско е наследен от много години, нито едно правителство не е имало смелостта да го реши, подчерта Бъчварова. И похвали Борисов, който призова бизнесменът Цеко Минев, ако е собственик на концесионера „Юлен“, да излезе и да каже това. Запитана дали след тази откровена позиция на Борисов протестите ще спрат, Бъчварова каза: „Не мога да предрешавам какво ще се случи. Става дума за една група в обществото, която няма парламентарно представителство и протестите са възможност да изрази своята позиция. Това е ясно, че ще се случи там, където политическото и парламентарното представителство не съвпадат.“

Бъчварова отговори на въпроси и за Истанбулската конвенция, която също раздели кабинета.

„По време на обсъждането на тремата от Министерски съвет, бяха приети аргументите на Патриотите и на всички останали. Наистина е необходимо време спокойно да се обясни какъв е подходът в тази конвенция и какъв ще е резултатът от приемането й. Тази тема доскоро се премълчаваше, въпреки жертвите, които виждахме през последното насилия, тя вече е на масата и се разглежда от целия свят. Това е нещо много хубаво“. каза Бъчварова.

Според нея са необходими процедури за общо съгласие за тази конвенция, която е за насилието над жени. „В процедурата загубихме същността на една много важна тема“, смята шефът на кабинета. По думите й България има основания да се присъедини към 47 европейски държави, които са ратифицирали документа. Обществото беше подведено от грешна интерпретация на определени елементи, посочи Бъчварова.

„По време на обсъждането съвсем нормално бяха приети аргументите“, допълни още тя. „Може би не оценихме, че могат да се допуснат спекулации и тези негативни факти“, смята още Бъчварова. Според началника на кабинета на премиера има и един положителен резултат. „Че червената лампа за домашното насилие свети в съзнанието на много повече хора“, коментира Бъчварова.

По думите й важното е, че тази тема, която доскоро се премълчаваше, вече е в общественото съзнание и непримиримостта към домашното насилие ще се засили.

Бъчварова коментира и казуса „Банско“. Тя смята, че всичко по повод лифта трябва да бъде ясно открито и на масата. „Протестите са една от възможностите да се изрази и заяви позиция“, посочи политикът.

В същото време според нея се осъжда Луковмарш, но „това е една проява на група граждани, която не може да бъде забранена“.

„Много се опасявам, че се връщаме към една тема, която изглеждаше затворена за българското общество – оценката на събитията около 9 септември. Реферирайки към събитията от този период на историята и вкарвайки ги в ежедневната битка, която БСП води с управлението, представяйки си, че това е опозицията, ние се връщаме много назад“, каза Бъчварова. Моето съжаление към БСП е, че с тази декларация те върнаха партията много назад, продължи тя.

БСП има претенции, че ние като че ли толерираме Луковмарш, имаме изявление на зам.-външния министър, категорично го осъждаме, подчерта Румяна Бъчварова.

Тя коментира и темата за очакваната среща на високо равнище, която ще се проведе у нас. „Това е нашият принос за подобряване отношенията с Турция“, смята Бъчварова.

Източник: Епицентър.бг