Румяна Бъчварова: През територията на България преминават терористи

Румяна Бъчварова ще интегрира бежанци за 2 г.

„През територията на България преминават членове на терористични организации, опитващи да достигнат до Западна Европа“.

Това заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Тя изясни, че към момента не са постъпвали данни за организиране на терористичен акт на територията на България, както и срещу българските интереси в чужбина.

По данни от последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за преминаването през България на членове на терористични организации, които се опитват да достигнат до Западна Европа.

Поради тази причина, а и усложнената международна ситуация след терористичните актове в Берлин и Анкара, Румяна Бъчварова поясни, че се запазва трета степен „ниско ниво“ на заплаха за страната от извършването на терористичен акт.

Разпоредена е обаче степен на готовност „жълта“ (предупредителна), тя се отнася за всички структури на МВР, като се акцентира върху засилването на граничния контрол и охраната на мероприятията, които са свързани с коледните и новогодишни празници.

Румяна Бъчварова поясни, че няма данни за саморадикализирани представители сред българските мюсюлмани, които могат да подготвят и осъществят атентати на територията на страната.