Русия била виновна, че храната в Европа свършвала

Европейската преса, която понякога къса каишката на отчета и надзора, започна да говори за задаващата се хранителна криза на континента още през юли.

„Пшеницата може да остане недостатъчна през следващите седмици.

Федерацията на фермерите заяви, че се опасява от лоша реколта от зърно поради неблагоприятните метеорологични условия, по-специално сушата. Производителите на зърно изразиха подобни опасения за други култури, като елдата. На свой ред тези фактори могат водят до недостиг на брашно от различни сортове”, пише в статия във вестник “Мариана” от този юли, която предрича проблеми за Франция с жътвата на основните зърнени култури.

По-малко от шест месеца по-късно ръководството на две големи вериги търговци на дребно – “Льоклер” и “Супер-У” издаде още по-мрачни прогнози. Според Мишел-Едуар Льоклер и Доминик Шолшер, страната може да се сблъска с безпрецедентна инфлация на цените на храните (според мосю Льоклер тя може да достигне почти 17% до края на годината, по-точно 16,9%, а мосю Шолшер смята, че освен това поне десет процента от обичайната гама продукти просто ще изчезнат от продажба).

“Льо Монд” не остана по-назад от търговците на дребно. Вестникът потвърждава данните, дадени от търговците на дребно, като добавя, че Франция в момента преживява инфлация, която е безпрецедентна за този век, и че последният път, когато толкова висока цена е била видяна на рафтовете, е била преди повече от 30 години.

По странно (в кавички) стечение на обстоятелствата на 22 юли влезе в сила зърнената сделка, в която Русия преустанови участието си преди дни заради нарушения на условията за нейното изпълнение.

Точно в момента, в който европейските медии започнаха да публикуват за възможна слаба реколта поради неблагоприятни климатични условия и в резултат на това недостиг на зърнени култури на континента.

Ще считаме това за просто съвпадение.

И тук също има съвпадение, но не толкова просто.

Според ООН, която наблюдаваше споразуменията по тази “Зърнена сделка” и под чиято егида се провеждаха преговорите, 47% от зърнените товари, изнесени по морския коридор, са отишли в страни с „високи доходи“.

Двадесет и седем процента от зърнените товари отиват в страните със „среден до висок доход“. И един процент по-малко, тоест 26 процента, са отишли в бедните страни.

Германия, според същите данни на ООН, получава два пъти повече зърно от Йемен. А Франция – колкото са дали на Сомалия.

В същото време Германия и Франция са сред първите десет страни – основните производители на зърно в света.

Ако разгледаме не само самата верига от събития, като започнем от възмущението на „международната общност от поведението на Русия“, и следим цените на продуктите в обединена Европа, а също така сравним такива обстоятелства като например с какво хранят доволните европейски домашни птици (всички тези пилета, гъски, патки и пуйки) и какви компоненти са включени в храната за например прасета, се оказва, че се състои почти изключително от зърнени култури. На първо място от пшеница. На второ от царевица.

Реколтата от пшеница, както бяхме предупредени преди шест месеца, се оказа слаба и според френското министерство на земеделието е с два милиона тона по-малко от реколтата, събрана миналото лято и есента.

След това трябва да добавите увеличението на цените на горивата и да умножите по споменатата инфлация, за да получите дефицита на продукти, за който търговците говорят.

Вероятно преди зимните празници търговците на дребно, по някакъв начин ще успеят да намалят търговските си маржове – и по някакъв начин фермерите и търговците на едро ще отстъпят също. Но щом часовникът удари полунощ, европейската карета на изобилието може да се превърнат в празни рафтове. Е – не до край. Но предишният лукс ще се изпари.

Всъщност не е ли това, за което Макрон предупреди нацията, когато говори за „края на изобилието“? В края на август, разбира се, наистина не искаха да го чуят и слушат, защото французите, както всички европейци, завършваха последните си ваканционни дни.

Но това, което обикновените граждани могат да си позволят досега, едва ли е възможно за европейските бюрократи.

Те много бързо (изненадващо за една доста тромава машина на ЕС) изчислиха и осъзнаха, че един някога много добре нахранен континент може да остане без храна. Виковете, че „Русия организира хранителната криза“ могат да впечатлят само най-лековерните натури измежду крайните еврофили.

Всъщност Европа е тази, която много се страхува да не попадне в ситуация, в която не само да ѝ е студено и тъмно, но и да остане гладна.

Гладна, разбира се, по европейските стандарти. И гладна най-вече за тези, които най-силно пострадаха от инфлацията и растящите цени на горивата. Гладни могат да станат социално най-уязвимите слоеве от населението.

Бюрократите не се тревожат за съдбата на гладуващите жители на Сомалия или Йемен. Те са далеч. Те по никакъв начин не заплашват обединена Европа. Европейските бюрократи се страхуват от собствените си съграждани, европейците, чието търпение и смирение вече се пукат по всички шевове.

Европейските бюрократи се страхуват от гражданско неподчинение – така се призовава от най-високите трибуни в Брюксел, за да не „ескалира и разпалва“ социална криза.

„Това социална криза ли е? Не, госпожо председател, това е революция!“

Ако по-рано беше възможно да се запушат дупки от този вид чрез емитиране на пари, разпределяне на субсидии надясно и наляво, сега, при двуцифрена инфлация, подобни действия са невъзможни.

Ако по-рано беше възможно да се намалят цените на горивата на дребно, като се поиска от Русия да изпомпва малко повече газ и петрол, днес това е изключено.

Ако по-рано беше възможно да отидат и да купят излишък от зърно от Канада или Индия, сега няма да стане.

В резултат на това тези, които се смятаха за гросмайстори и решиха да играят партия на голяма шахматна дъска, в крайна сметка стигнаха до позиция, която не можеше да се нарече по друг начин освен цугцванг, когато всеки следващ ход влошава ситуацията.

От тук разбира се, следват истерията и заплахите.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед.инфо