Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне.

Причините са преосмислянето на стратегиите на централните банки, след като Западът замрази руските активи и идеята за въвеждане на отрицателни лихвени проценти за депозитите в долари и евро.

Безпрецедентните западни санкции замразиха около половината от златните и валутни резерви на Русия, които възлизаха на близо 640 млрд. долара преди Москва да започне инвазията в Украйна на 24 февруари, предаде „Ройтерс“.

Централната банка на Русия заяви, че този прецедент, заедно с дискусиите за евентуално изземване на замразената част от резервите, ще накара други централни банки, предимно в Азия и Близкия изток, да преосмислят стратегиите за своите спестявания.

„Може да се очаква увеличение на търсенето на злато и спад в ролята на щатския долар и еврото като резервни активи“, се казва в доклад на банката на тема финансовата стабилност.

Към края на 2021 г. централната банка на Русия държеше 131,5 млрд. долара от резервите си в злато, докато останалата част от резервите от 612,9 млрд. долара беше държана в активи в чуждестранна валута. Към 20 май резервите на Русия паднаха до 583,4 млрд. долара.

Централната банка заяви, че делът на задълженията в чуждестранна валута на руските банки е намалял напоследък, тъй като клиентите по-често теглят от валутните си сметки, докато делът на активите в чуждестранна валута на банките се е увеличил.

„Един от резултатите от наложените санкционни ограничения за валутния пазар беше тенденцията за увеличаване на използването на валути, алтернативни на щатския долар и еврото.“, посочва централната банка, визирайки по-специално китайския юан.

За да ускори процеса, Русия може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите в долари и евро, казва централната банка.

Заместник-управителят на централната банка Ксения Юдаева поясни по-късно, че подобни дискусии засягат само валутните депозити на корпоративните клиенти, а не тези на индивидуални клиенти. Юдаева каза, че е твърде рано за премахване на лимита от 10 000 долара за тегления на руски граждани от техните валутни сметки, който влезе в сила от първите дни на инвазията в Украйна, но не изключи преразглеждането му през септември.

„Ще изчакаме септември и ще видим.“, казва Юдаева пред журналисти. В края на 2021 г. делът на чуждестранните валути в активите на домакинствата, включително акциите и депозитите, е около 22%. Централната банка в същото време заяви, че не планира да го понижава.

Централната банка също посочва в доклада, че руските частни инвеститори са се превърнали в основната движеща сила на фондовия пазар на фона на търговските ограничения за нерезиденти.

Източник: Dnes.bg