Русия е непоколибима: Започва учения във всички посоки. На вода, по въздух и в орбита

За Русия ядрената война е неизбежна

Москва обяви и съвместни маневри с Китай и Иран

Допълнителни сили репетират в Беларус война по границите на ЕС

Русия обяви в четвъртък началото на военноморски учения през януари и февруари в Атлантическия, Северния ледовит и Тихия океани, както и в Средиземно море, предаде АФП, позовавайки се на официално комюнике на руското министерство на отбраната.

“Общо над 140 бойни и поддържащи кораби, над 60 самолета, 1 000 единици военно оборудване и около 10 000 военнослужещи ще участват в тях”, уточнява съобщението. Руското министерство на отбраната подчертава, че тези маневри ще се проведат както “във водите и моретата до които има излаз руската територия”, така и “океански зони по света, от съществено оперативно значение”.

“Конкретни учения ще се проведат във водите на Средиземно море, Северно море и Охотско море, в североизточните части на Атлантическия океан и в тихия океан. Тези военноморски маневри във всички посоки са организирани “съобразно плана за подготовка руските въоръжени сили за 2022 г.”

“Основната цел на тези учения да синхронизират военноморските, военновъздушните и космическите сили за защита руските национални интереси в световните океани за противопоставяне на военните заплахи срещу Русия от морета и океани”, подчертава още комюникето на министерството.

Докато отношенията между Запада и Кремъл са в най-ниската си точка заради страховете от възможна руска инвазия в Украйна, министерството на отбраната на Русия съобщи също така, че успоредно предвидените собствени военни подготовки, Москва предвижда също така провеждането на съвместни военноморски маневри с Иран и Китай, датите за които не бяха обявени. Международните наблюдатели припомнят, че регионът на Черно море е обект на най-сериозно напрежение, като Русия обвинява Запада и Украйна че заплашват сигурността на анексирания Кримски полуостров.

Тази седмица Русия обяви изпращането на военнослужещи и въоръжение в Беларус за “извънредни учения” по подготовката за сражения по границите на ЕС и Украйна. Информацията идва на фона серия дипломатически совалки и срещи между представители на Москва, САЩ и съюзниците от НАТО, последните две седмици, която трябва да завърши днес в Женева с разговори между американският държавен секретар Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров. В четвъртък сутринта президентът на САЩ Джо Байдън обяви на пресконференция във Вашингтон, че Кремъл подготвя провокации срещу западните съюзници и заплаши със сериозен отговор в случай на руско нашествие в Украйна.

Източник: „Труд“