Русия към САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин

От Русия обявиха, че всякакви санкции на САЩ, насочени лично към президента Владимир Путин, ще преминат границата и могат да доведат до „скъсване на отношенията“ между двете страни.

Това предаде „Франс прес“.

Вчера сенатори от Демократическата партия на американския президент Джо Байдън заплашиха със сериозни последствия, ако Русия нахлуе в Украйна, включително санкции срещу Путин и руски банки, както и 500 млн. долара нова помощ в сферата на сигурността за Украйна.

„Въвеждането на санкции срещу държавен глава е пресичане на граница и е сравнимо със скъсване на отношенията“, изтъкна пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

САЩ и техните съюзници от НАТО проведоха преговори тази седмица с Русия за смекчаване на напрежението във връзка с Украйна, близо до която Москва е струпала десетки хиляди руски войници.

Два кръга от преговори, в Женева в понеделник и Брюксел в сряда, не доведоха до никакъв пробив.

Песков подчерта, че Кремъл гледал на американския проект за санкции „изключително негативно“, особено на фона на продължаващите „неуспешни“ преговори.

Той отбеляза, че обсъждането на санкции не е допринесло за създаването на „конструктивна атмосфера“.

За третия кръг от преговори най-големият орган за сигурност в света Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заседава във Виена днес. Там също не се очаква пробив.

Песков увери, че Русия нямала „липса на политическа воля“ за продължаване на срещите, но повтори, че Москва трябвало да види конкретни резултати.

Той добави, че Москва очаквала „конкретни“ писмени отговори на исканията за гаранции за сигурност на Русия през следващите дни.

Преговорите с високи залози идват на фона на опасенията от руска инвазия в прозападната ѝ съседка Украйна. Москва поиска широки отстъпки от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, които от своя страна заплашиха със сериозни санкции за всякаква атака.

Източник: Petel.bg