Русия към Запада: Не изпитвайте търпението ни

Русия предупреди Запада, че ще има твърд военен отговор на всяка по-нататъшна атака срещу руска територия, обвинявайки Съединените щати и техните ключови европейски съюзници, че открито подбуждат Украйна да нападне Русия.

„На Запад открито призовават Киев да атакува Русия, включително с използването на оръжия, получени от страните от НАТО“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред репортери в Москва.

„Не ви съветвам да изпитвате допълнително търпението ни.“

Руското министерство на отбраната заяви във вторник, че ако подобни атаки продължат, Москва ще се насочи към центровете за вземане на решения в Украйна, включително тези, където според Русия западни съветници помагат на Киев.

„Киев и западните столици трябва да приемат сериозно изявлението на Министерството на отбраната, че по-нататъшното подтикване на Украйна да нанесе удар по руска територия определено ще доведе до твърд отговор от Русия“, каза Захарова.

Захарова определи украинския президент Володимир Зеленски като марионетка на Запада, използвана от Съединените щати, за да заплашва Русия. „Използват те“, каза тя.

На 27 април президентът на Русия Владимир Путин заяви пред руските депутати, че целите на руската „специална военна операция“ в Украйна ще бъдат постигнати.

„Ако някой поиска да се намеси отвън в протичащите събития, той трябва да знае: да, те ще създават за Русия неприемливи за нас заплахи от стратегически характер, те трябва да знаят, че нашият отговор на насрещните удари ще бъдe мълниеносен и бърз“, допълни той.

Източник: Vesti.bg