Русия намеква за разполагане на ядрени ракети по-близо до бреговете на САЩ

По време на преговорите за сигурност с представители на Съединените щати и НАТО руските дипломати са загатнали за възможността за разполагане на ядрени ракети „по-близо до американските брегове“, ако Западът не приеме исканията на Москва за гаранции за сигурността в Европа.

Това предаде БНР.

Подобно твърдение се съдържа в статия, публикувана в „Ню Йорк Таймс“, която се позовава на западни дипломати, участвали в дискусиите с Русия. Според изданието руски представители не са обявили директно подобни планове. Вестникът не уточнява как точно са изразени тези намеци, както и за кои конкретни държави и територии, разположени „по-близо до бреговете на Съединените щати“, става дума.

В статията обаче се твърди, че това ще намали времето на ракетите за приближаване до целта до пет минути. Според авторите на статията е невъзможно да се каже колко сериозни са подобни планове и дали те са опит за сплашване на западните страни, за да ги принудят да приемат руските искания в преговорите. В същото време, както отбелязват журналистите, подобни намерения напомнят за Карибската криза от началото на 60-те години.

Източник: Факти.бг