Русия напредва в Бахмут, опитът за рекет на Пригожин не мина

Руските войски продължават да напредват в Бахмут. Геолокационните кадри показват, че окупаторите са напреднали още повече в западната част на града.

Това се съобщава в нов доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин е заявил, че ВСУ са нанесли удар с HIMARS по мястото край Бахмут, където „Вагнер“ държи пленени украинци, но ISW не е забелязал визуално потвърждение на това твърдение.

Анализаторите също така посочват, че Пригожин е обявил, че наемниците му няма да бъдат изтеглени от Бахмут до 10 май, както беше казал по-рано, въпреки че руското министерство на отбраната не е предоставило на Вагнер допълнителни снаряди. Той заяви, че наемниците му ще продължат да се бият в Бахмут и ще продължат да изискват боеприпаси от руското министерство на отбраната.

От ISW смятат, че неуспехът на Пригожин да изпълни заплахата си да се изтегли от Бахмут показва, че той осъзнава зависимостта си от руското министерство на отбраната.

„Пригожин се опита да изнудва руското министерство на отбраната да промени приоритетите на офанзивата в Бахмут, за да може сам да претендира за победа в града“, обясняват анализаторите.

Институтът отбелязва, че според някои съобщения вагнеровците неуспешно са се опитали да пробият към Хромово и активно да блокират останалите украински сухопътни логистични линии към Бахмут.

В града продължават да се водят тежки боеве. Руските окупатори са хвърлили всичките си сили за превземането на Бахмут, но украинските военни продължават да държат отбраната.

Източник: dnes.bg