Русия: НАТО да си събира партакешите и да се връща, където беше през 1997 г.

Снимка: БГНЕС

Русия продължи да покачва залозите с все по-остри и ултиматичвни изказвания преди утрешната среща в Женева с делегация на САЩ по повод исканията на Москва за гаранции за сигурност.

Отправи ги зам.-министърът на външите работи Сергей Рябков пред ТАСС, след като пристигна в Швейцария начело на руската делегация.

От външното министерство в Москва съобщиха, че всъщност разговорите започват още тази вечер в „тесен кръг“. Предварителните консултации със зам.-държавния секретар Уенди Шърман в резиденцията на американския представител в Конференцията по разоръжаването Рябков описа двучасовия разговор с думата „потресаващ“. След което добави, че обсъждането е било „сложно, н оделово, утря няма да си губим времето“.

Преди това пред ТАСС той каза: „Даже на неспециалист е ясно, че няма да им се получи да се искат от Русия отстъпки в ситуация, когато именно НАТО през последните десетилетия се стреми така да се каже да „изтласка“ нашата страна и да я докара, ако не до ролята на подчинен, то във всеки случай до второстепенна роля в европейската и международната политика. При това да го направи с нанасяне на директна щета на нашата сигурност. Всичко това е минало. И преди не им се получаваше особено, а сега на това просто трябва да бъде сложен край.

Така че НАТО да си събира партакешите и да се отправя зад границите от 1997 г.

Той е най-високопоставеният в министерството специалист по отношенята със САЩ, но се смята, че думите му, колкото и да са крайни, могат да се възприемат като тактика за психологическо дестабилизиране на опонента преди важни преговори. Както и че той е твърде далеч от Кремъл, където всъщност се взимат решения, които той само изпълнява.

Наивно е да се разчита на напредък по въпросите за гаранции на сигурността на предстоящите преговори със САЩ и НАТО, съдейки по публичната позиция на западните партньори в навечерието на срещата, продължи руският дипломат. Според него по-скоро ще се разговаря „за обясняване логиката на подхода и уточняване от какво се ръководят като цяло колегите във Вашингтон и НАТО“.

„Искам да чуя преди всичко нещо по-внятно по повод неразширяването на НАТО, отказ от решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. (бел.ред. – тогава лидерите на страните от НАТО заявиха, че ще поканят Украйна и Грузия в алианса), за недопускане от САЩ и натовските държави продължаване на геополитическото усвояване на цялото пространство, подконтролно на тази група държави на запад, северозапад, югозапад от нашите граници. И това е главното за нас, а това съвършено не са аспектите, върху които в момента се фокусира американската страна“, казва Рябков в интервюто.

Източник: Дневник