Русия: Няма да се примирим с влизането в НАТО на Швеция и Финландия

Снимка: БГНЕС

Зам.министърът на отбраната на Русия Сергей Рябков отправи заплаха към две от страните с най-висок жизнен стандарт в света – Швеция и Финландия.

Двете страни искат незабавно да се присъединят към НАТО, за да гарантират сигурността си предвид агресивните руски действия.

„Те не трябва да си правят илюзии, че ние просто ще се примирим с това“, предупреди той.

„Това е поредната сериозна грешка с дълбоки последици. Но какво да се прави, такова е нивото на тези, които взимат съответните решения в съответните държави”, каза високопоставеният дипломат в интервю за репортери.

Междувременно Швеция изпрати дипломати в Турция, за да се опита да преодолее възраженията на Анкара срещу плана ѝ за присъединяване към НАТО, каза министърът на отбраната Петер Хултквист, предаде Ройтерс, предаде Факти.

Управляващите в Швеция социалдемократи се отказаха от 73-годишната си опозиция за присъединяване към НАТО в неделя и се надяват на бързо присъединяване, изоставяйки десетилетия на военно необвързаност след инвазията на Русия в Украйна.

Финландия в неделя също потвърди, че ще кандидатства за присъединяване към атлантическия военен съюз.

Въпреки това Турция изненада съюзниците си от НАТО, като каза, че няма да разглежда положително заявленията на Финландия и Швеция, като президентът Таип Ердоган каза, че „скандинавските страни са дом на терористични организации“.

„Ще изпратим група дипломати, които да проведат дискусии с Турция, за да видим как това може да бъде разрешено и за какво всъщност става дума“, каза министърът на отбраната Питър Хълтквист пред обществената телевизия SVT.

Турция заяви, че иска скандинавските страни да спрат подкрепата за кюрдските въоръжени групировки, присъстващи на тяхна територия, и да премахнат забраните за продажба на някои оръжия на Турция.

НАТО и Съединените щати заявиха, че са уверени, че Турция няма да задържи членството на Финландия и Швеция.

Всяко решение за разширяване на НАТО изисква одобрение от всичките 30 членове на алианса и техните парламенти, но дипломати казаха, че Ердоган ще бъде под натиск да отстъпи, тъй като Финландия и Швеция ще укрепят значително НАТО в Балтийско море.

„Уверен съм, че ще можем да отговорим на опасенията, които Турция изрази по начин, който не забавя членството“, каза в неделя генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг.

Шведският парламент ще проведе дебат по молбата за членство на Швеция в понеделник, формалност, тъй като вече има голямо мнозинство за кандидатурата. Правителството ще вземе официалното решение за кандидатстване по-късно през деня, каза Хълтквист.

Източник: Petel.bg