Русия няма интерес да им спират санкциите върху нея – проумейте го

Гледам някакво тържество във Фейса, че в САЩ били уволнили Флин, защото едва ли не бил руски шпионин, нещо в което не вярвам – извинявайте, ама този Путин го изкараха някакъв великан всепроникващ …

Аз го гледам от гледна точка на нашия интерес. Нито харесвам Тръмп, нито му вярвам, но смятам, че най-голямата полза от неговото появяване би било разрушаването на военно промишления комплекс. Та в този смисъл, хич не ме радва почистването от администрацията точно на хората, които подготвяха това, не мога да разбера и за какво се радват някакви хора. Войната ли ги кефи? Или смятат, че добре познатите муцуни, които години наред разпалват страхове и се хранят от този бранш, ще дойдат и ще спрат този процес? Къде точно е интересът на България? Толкова им е взела акъла омразата към Русия, че не могат да напуснат клишетата и да погледнат нещата без емоция.

Русия няма интерес да им спират санкциите върху нея – проумейте го. Путин получи златния шанс да възстанови хранителния суверенитет на Русия безнаказано, скрит зад оправданията със санкциите, сега му остава да възстанови лекарствения суверенитет и ще се е бетонирал. И всичко това почти без вътрешна съпротива, точно благодарение на санкциите, които по-скоро сплотиха хората зад него срещу външния фактор, който ако липсваше, щеше да насочи цялото негодувание срещу самия Путин и най-вероятно щеше да му коства главата.

Същите планове за САЩ има Тръмп, но там никак няма да му е лесно – всички скачат, защото от това ще губят пари, суверенитет се възстановява много трудно и това е скъпа и непопулярна мярка, а най-много скачат войнолюбците – хем ще им намалеят печалбите, хем ще им секне политическото влияние и за това използват всеки повод да разпалват съпротива.

Обаче в цялата тази чорба какво прави „будната“ българска общественост? Ръкопляска на трудностите около единственото смислено нещо, което Тръмп прави и ни касае. Да се чуди човек …

Мариана Христова, Фейсбук