Русия поиска от НАТО да се върне в границите от 1997 г.

Страните от НАТО отхвърлят предложенията на Русия за гаранции за сигурност, които бяха обсъдени на разговорите между Владимир Путин и Джо Байдън, а по-късно бяха предадени на американска страна чрез заместник държавния секретар Карън Донфрид.

Това съобщи в петък заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който проведе брифинг, на който беше представен проект на споразумение със Северноатлантическия алианс, разработен в Москва, пише finance.ru.

Неговите ключови точки:

1. Изтеглянето на цялата военна инфраструктура на НАТО до позицията от 1997 г., тоест де факто, почти пълно изтегляне на войски и оръжия от Източна Европа.

2. Отмяна на решението от 2008 г. за включването на Грузия и Украйна в блока с едновременното задължение да не приема нито една от постсъветските страни в бъдеще.

3. Изтеглете всички ядрени оръжия на САЩ, разположени извън страната, и елиминирайте свързаната инфраструктура.

4. Не изпращайте военни кораби на НАТО извън националните води, откъдето могат да нанасят удари по руска територия.

Освен това Москва изисква да не разполага с ракети със среден и по-малък обсег, да се въздържа от летене на тежки бомбардировачи (включително такива, които не носят ядрено оръжие) извън небето си и да не провежда учения с разработване на сценарии за ядрена война.

Внесените предложения не са ултиматум, каза Рябков на брифинг. Но това също не е „меню, от което да избирате“, добави той: Русия иска да приложи всички точки и не ги смята за „неосъществими“.

„Очакваме отговор от тях. Можем да отидем на всяко място по всяко време, буквално от утре“, продължи зам.-министърът.

„Но засега виждаме само, че нашите предложения се отхвърлят под претекстни предлози. Вчерашното изявление на Съвета на НАТО е ясно доказателство за това. Деветдесет процента от текста е повторение на ултиматумите на Русия “, каза Рябков (цитати от Интерфакс).

Основното изискване остава отказът на Украйна да се присъедини към НАТО, което според заместник-министъра на външните работи Русия „категорично не устройва“ и с което „възнамерява да се бори“.

„Ние отричаме самата възможност за такава формулировка на въпроса. Можем да обсъждаме плюсовете и минусите, но настояваме за ясно оттегляне на добре известното решение от срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Това трябва да бъде отменено, ревизирано, тогава ще може да се каже, че е направена малка, не всеобхватна, но все пак стъпка в правилната посока “, обясни Рябков позицията на Русия.

„Няма никаква готовност за това от страна на Запада“, призна той и добави, че Москва очаква „да бъде показан сериозен подход от тази страна“.

В проектодоговора няма нито дума за реципрочни задължения на Русия.

„Вие предлагате да напишем техните гаранции за сигурност за НАТО? Изобщо не съм сигурен, че имат нужда от тях “, обясни ситуацията Рябков.

Източник: Petel.bg