Русия предупреди НАТО за опасностите от въоръжен конфликт

Зам.-министърът на отбраната обвини НАТО в увеличаване на военната дейност

Руското министерство на отбраната предупреди западни военни аташета за опасностите, свързани с евентуален въоръжен конфликт между Русия и НАТО, като се вземе предвид неотдавнашното напрежение помежду им заради Украйна, предаде ДПА.

„Неотдавна aлиансът прибегна до директни провокации, които представляват висок риск за ескалация във въоръжен сблъсък“, заяви руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин пред дипломати в Москва.

Министерството публикува запис, на който Фомин критикува НАТО пред военни представители, включително служители на 14 страни от НАТО. Заместник-министърът обвини НАТО в голямо увеличаване на военната дейност през последните години.

Фомин повтори отново искането на Москва НАТО да предостави гаранции за сигурността й и за край на разширяването на алианса на изток. Той отправи отново и предупреждение да не се позволява на Украйна да се присъедини към пакта.
Руският президент Владимир Путин предупреди неотдавна за възможни последствия, ако НАТО се приближи още повече до Русия, припомня ДПА. Кремъл и руското външно министерство се надяват да водят диалог по този въпрос с алианса през следващата 2022 година.

Източник: NOVA