Русия предупреди: Ударите на САЩ няма да останат без последствия!

Владимир Путин спира договор за ядрено оръжие

Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход“,

обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията в ранните часове на този ден, в което даде началото на войната.

Минути след това британският министър-председател Тереза Мей също обяви предстоящата военна операция в Сирия. Изявлението ѝ бе направено след последен телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. В него Мей заяви, че британските въоръжени сили ще проведат „координирани и целенасочени удари“.

„Това е първият път, в който аз, като министър-председател, трябва да взема решение нашите военни сили да участват в битка – не взех лесно това решение“, каза Мей.

Направих го, защото прецених, че това действие е от национален интерес за Великобритания. Не можем да позволим употребата на химически оръжия да стане нещо нормално – в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било в нашия свят. Бихме предпочели алтернативен път. Но в този случай няма такъв.“

Макрон заяви, че Франция участва, защото Париж и съюзниците му не могат да толерират употребата на химически оръжия.

Германската канцлерка Ангела Меркел отказа да участва в бойните действия

Европейските лидери са били събудени, за да проследят атаката на живо.

САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия в столицата Дамаск.

Ударите са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

Призори експлозии се чуваха близо до сирийската столица Дамаск, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

По-късно, на брифинг в Пентагона, началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били поразени три цели: научно-изследователски център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия, намираща се западно от Хомс, и още една база за химически оръжия и команден център, също край Хомс.

Операцията е продължила малко повече от час и вече е приключила. Изстреляни са 120 ракети, вероятно ракети „Томахоук“.

Противовъздушната охрана на Сирия е свалила най-малко 10 от тях, съобщи сирийската държавна телевизия.

Трима цивилни са били ранени във военна база в Хомс, съобщава още сирийската телевизия.

Съобщава се още, че сградата на научния център е била разрушена, сринати са лаборатории и има други материални щети, но не е бил отнет човешки живот.

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са „обида“ за президента Путин.

„Изпълнява се предварително разработеният сценарий. Отново сме заплашени. Предупредихме, че такива действия няма да бъдат оставени без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж“, се казва в изявление на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Руският външен министър Мария Захарова също осъди операцията.

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия. Изявлението му, разпространено от пресслужбата, е от негово лично име, а не официалната позиция на НАТО.

Това – допълва Йенс Столтенберг – е начинът да бъдат ограничени по-нататъшни опити да бъдат използвани химически оръжия срещу сирийските граждани.

Досега няма официална реакция на европейските институции.

България също не е изразила официално позицията си.

Източник: Епицентър.бг