Русия рязко ще вдигне боеспособността си и ще активизира службите си у нас?

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния.

Алиансът категорично отхвърли исканията на Москва с мотива, че те биха създали първокласни и второкласни членове, което не могат да приемат.

„Фокусът на НАТО от няколко години се насочва към България и Румъния. Турция беше най-силното звено на югоизточното крило на Алианса, но отношенията между Ердоган и Путин през последните години разтревожиха САЩ и страните членки на НАТО. В България миналата година се проведе едно от най-мащабните учения на Алианса. Центърът за координация на военноморските сили е във Варна. Ето защо ние сме част от това напрежение, което нараства през последните седмици“, коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на „България сутрин“.

Според него искането на Русия към България е по-скоро демонстрация на мускули, отколкото очакване на реални действия.

„Русия все още не е готова за пълномащабни военни действия в Украйна. Но след месец ще достигне своя капацитет. В момента има разположени 150 000 души армия по границите на Украйна. Сега армията на Украйна е от над 250 000 души. Русия рязко в следващите месеци ще вдигне боеспособността на своите сили, затова НАТО реагира“, заяви Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че се очаква активизиране на руските служби у нас.

„Това е свързано и с промяната на тона между България и Северна Македония. Русия реагира на това, че България започва да играе все по-активна роля със своите съседи. Страната ни се превръща в едно от твърдите звена срещу руската агресия и това изнервя Москва“, анализира бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев подчерта, че страната ни е реагирала адекватно на искането на Русия.

„Москва се опитва всячески да вкара клин между страните членки на НАТО и използва отрицателните отношения на част от българите към НАТО, така цели да омаловажи нашата роля като член на Алианса. В момента поне има диалог Русия – НАТО. Москва започна с пълна кошница, с тежки имперски желания, за да може да се достигне до някаква конкретика“, добави Керемедчиев.

Бившият зам.-министър отбеляза също, че очаква позитивни новини от посещението на премиера на РСМ Димитър Ковачевски у нас. Както и представяне на новия македонски посланик.

Източник: Bulgaria ON AIR