Русия влиза в Украйна до месец, удря по въздух

В навечерието на Третата световна война

Русия може да нахлуе в Украйна в рамките на следващия месец.

Това съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на разузнавателни агенции.

Новата времева линия за инвазия на Москва е последният знак за това колко неизбежна според администрацията на Джо Байдън може да бъде руска атака срещу Украйна и колко неотложни са станали нейните усилия за преговори за мирно уреждане, смятат експерти.

Американски официални лица отказат да кажат дали САЩ ще въоръжат украински милиции, за да противодействат на руската инвазия. Бивш високопоставен държавен служител обаче твърди, че Байдън обмисля въоръжаването на украински бунтовници, които трябвало да водят партизанска война срещу руските сили, ако Владимир Путин нахлуе в Украйна.

САЩ се ангажираха да отговорят на всяко военно нахлуване с безпрецедентни икономически санкции срещу членове от близкото обкръжение на руския президент и срещу самия Владимир Путин. Но това може да предизвика ответни действия на Москва срещу Запада – включително спиране на газа, който тече към останалия свят. Русия е най-големият доставчик на петрол, природен газ и въглища за Европа, твърдят експерти.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че американските анализатори на отбраната за първи път са забелязали рязък ръст през декември на координираната дезинформация в социалните медии чрез подкрепяни от Русия канали, насочена към дестабилизиране на украинското правителство.

“Руските военни планират да започнат тези дейности няколко седмици преди военна инвазия, която може да започне между средата на януари и средата на февруари”, каза Псаки.

Заплахата пред Украйна е много сериозна. В момента над 100 000 руски войници са разположени по границата на страната с Украйна. Въз основа на движението на войските американски анализатори виждат потенциала за множество различни маршрути за инвазия.

Най-очевидният сценарий е руско нахлуване в Украйна, но не с цел да се завземе цялата страна, а за изпращане на войски в отцепилите се региони около градовете Донецк и Луганск или за превземане на района до река Днепър. В Пентагона се разглеждат пет или шест различни варианта за степента на руска инвазия, съобщи високопоставен служител.

Бившият руски генерал Евгений Бужински прогнозира задаваща се “ограничена” война, провокирана от Украйна, която Русия ще спечели в кратък срок чрез опустошителни въздушни удари.

“Няма да има колони от танкове. Те просто ще унищожат цялата украинска инфраструктура от въздуха”, смята Бужински.

Същевременно Русия прехвърля оперативно-тактически ракетни комплекси 9К720 “Искандер-М” от Далечния изток към западната част на територията си, съобщи независимата разследваща група Conflict Intelligence Team.

През последната седмица Русия е прехвърлила стотици единици военна техника от Сибир и Далечния изток, включително реактивни системи за залпов огън “Град” и “Ураган”, танкове, пехотни машини.

“САЩ разполагат с достоверни данни, че Русия подготвя операция под чужд флаг, за да създаде повод за военно нахлуване в Украйна”, пък твърди говорителят на Пентагона Джон Кърби. Според него Кремъл е подготвил диверсионна група за осъществяване на това, което наричаме “операция под чужд флаг” – операция, която трябва да изглежда като нападение срещу руснаци или рускоезични граждани на украинска територия, за да има повод да нахлуе.

Пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези твърдения.

“До този момент всички тези изявления имат голословен характер и с нищо не бяха потвърдени”, коментира Песков. Той допълни, че Русия, САЩ и НАТО са на съвсем различни пътища и това е причина за безпокойство.

Източник: Факти.бг