Русия: Заловихме мъчители на руски войници, ще им потърсим отговорност

Русия е обвинила украински войници в малтретиране на руски военнопленници и е арестувала двама заподозрени.

Това обяви днес руският депутат Владимир Шаманов, цитиран от БТА.

Шаманов, който е заместник-председател на комисията за развитие на гражданското общество към Държавната дума, заяви, че руските специални сили са задържали двама заподозрени украински войници, които също така били членове на фенклуба на украинския футболен клуб „Металист“ (Харков).

Изявлението беше направено, след като в неделя в социалните мрежи беше споделено видео, което, както показва мъже в униформи и предполагаеми ранени руски военнопленници.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ще бъде потърсена отговорност на всички виновници.

Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни обаче Русия лъже.

„Подчертавам, че членовете на украинските въоръжени сили и другите законни военни формирования стриктно спазват нормите на международното хуманитарно право“, заяви Залужни.

Службата за сигурност на Украйна също обяви, че отношението към руските военнопленници е съгласно Женевските конвенции.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович обаче каза, че ще има сериозно разследване и че не може да се изключи възможността за „крайни прояви“ от страна на украински бойци.

Ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински заяви, че Москва е изразила протест пред украинските представители във връзка с видеото. По думите му украинската страна е обещала решителни действия срещу отговорните, ако те бъдат идентифицирани.

В разпространеното видео, което показва предполагаемите мъчения, не се виждат нито руски, нито украински войници. На тях хора с камуфлажни униформи снимат и разпитват други хора с камуфлажни униформи, извадени от цивилно превозно средство и поставени на асфалта, вероятно на паркинг. Някои от разпитваните са ранени, видимо тежко, като един изглежда е прострелян и в двата крака, но са му поставени турникети.

Разпитващите задават въпроси за самоличността на разпитваните и какво правят там.

Подобни разпити и заснемане на пленени войници, дори да не са ранени, са нарушение на Женевската конвенция. „Хюман райтс уоч“ вече констатира и обвини украинската армия в такива действия.

„Задължението военнопленниците да бъдат защитавани от общественото любопитство и да не бъдат подлагани на сплашване и унижения е част от изискването за човешко отношение към тях“, посочиха тогава от „Хюман райтс уоч“.

Според анализатори в случая обаче никой от заснетите може да няма статут на войник. Вероятно видеото е снимано от въоръжени цивилни украински доброволци, действащи като паравоенна милиция, които са пленили руска саботажна група.

Множество такива групи са изпратени в Украйна в навечерието на руската инвазия на 24 февруари и заловени впоследствие. Основаната им цел бе маркиране на цели за ракетни удари с инфрачервени излъчватели.

Дори в тези групи да са участвали руски военнослужещи, те нарушават Женевската конвенция и не могат да имат статут на военнопленници. Така че действията на всички, участващи във видеото, евентуално са криминално, а не военно престъпление. Дори в него да участват украински войници, пленени по-късно от руските сили, те вече имат статут на военнопленници и не могат да бъдат съдени преди края на войната.

Източник: БТА, AP, Vesti.bg