Русия: Западът лъже за Втората световна война

Наследството от Втората световна война, а именно как съветската Червена армия изгони нацистките войски от Източна Европа, преди да разбие Третия райх, рискува да бъде откраднато от онези, които искат да оневинят престъпленията на Хитлер или да заличат приноса на СССР.

Това твърди посланикът на Москва в САЩ.

В публикация, публикувана в четвъртък в консервативния американски вестник The Washington Times, Анатолий Антонов твърди, че страните от бившия Източен блок толерират честването на нацизма и отказват да признаят ключовата роля на СССР в победата над силите на Оста по време на Втората световна война.

„В момента сме свидетели на цинична политика на изопачаване на историческата истина“, пише дипломатът.

„Мемориалите на победителите от фашизма са съборени в Украйна, балтийските държави и Полша. Налице е самоочевидно желание да се изтрие паметта за подвига на съветския войник-освободител, когото се опитват да поставят наравно с палачите на Хитлер“, казва той.

Той твърди, че „някои източноевропейски страни редовно организират шествия в чест на наказателните SS дивизии“, прославяйки нацистката паравоенна организация, отговорна за убийствата на милиони евреи, роми и други жертви по време на Холокоста.

Миналия април около 100 крайнодесни националисти дефилираха в центъра на Киев, за да отпразнуват 77-ата годишнина на дивизията на СС „Галичина“. Германското посолство в Украйна се изказа публично, за да осъди демонстрациите.

Антонов каза още, че проблемът не се ограничава само до страните от бившия Източен блок, като добави, че „тези тревожни тенденции засягат и Съединените щати“.

“ Принизяването на решаващия принос на СССР за разгрома на нацизма и изключването на страната ни от победителите във Втората световна война се превърнаха в обичайна практика“, каза той.

„В страната има над 800 активни екстремистки групи, които се застъпват за теорията за превъзходството на белите. Тяхната „легитимност“ е оправдана с първата поправка на Конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото“, продължи още дипломатът.

Той отбеляза обаче, че много американци продължават да празнуват съюза между САЩ, СССР и други нации, които победиха Германия и нейните съюзници във Втората световна война.

Четвъртък беше Международният ден в памет на Холокоста, а също и 78-ата годишнина от вдигането на обсадата на Ленинград. Блокадата продължи от 1941-1944 г. и уби няколко милиона войници и цивилни, повече от всички жертви през Втората световна война на САЩ и Обединеното кралство взети заедно.

Превод: СМ

Източник: Pogled.info