Русия заплаши Байдън с „непредвидими последици“, ако не спре доставката на оръжия за Украйна

Русия изпрати серия от предупреждения до администрацията на Джо Байдън, включително официален дипломатически протест, с искане да спре доставката на модерни оръжия за Украйна, които биха могли да ударят руска територия.

Русия предупреждава за „непредвидими последици“, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Дипломатическата нота, наречена демарш, е изпратена по нормални канали, казаха двама служители на администрацията. Той не е подписан от президента Владимир Путин или други висши руски служители. Но това е индикатор, каза един служител на администрацията, че оръжията, изпратени от Съединените щати за Украйна досега, са имали ефект.

Той също така предполага, че руснаците са загрижени за новия транш от по-модерно нападателно оръжие, част от пакет от 800 милиона долара, който президентът Байдън обяви ден, след като руското посолство във Вашингтон предаде демарша. Представители на САЩ заявиха, че тонът на нотата резонира с поредица от публични руски заплахи, включително за унищожаване на доставки на оръжия, докато те се движат през украинска територия.

Длъжностни лица казаха, че бележката не е предизвикала особена загриженост в Белия дом. Но това предизвика по-широка дискусия в Пентагона и разузнавателните агенции за това дали „непредвидимите последици“ могат да включват опит за насочване или саботиране на някои от оръжейните пратки, докато те все още са на територията на НАТО, преди да бъдат предадени на украинците за последният етап от тяхното пътуване.

Източник: Факти.бг