Руските войски са в пълна бойна готовност да влязат в Украйна

Основната геополитическа интрига продъжава да бъде струпването на руска войска на украинската граница.

„Това, което в момента се случва на украинската граница, е най-сериозната криза в европейската архитектура за сигурност от края на Студената война”.

Това каза д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в предаването „Клуб инвестор” с водещ Ивайло Лаков, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

„Руските войски са в пълна бойна готовност да навлязат в Украйна. В зависимост от това какви договорки ще постигнат САЩ и Русия, ще видим дали наистина ще се стигне до военна интервенция”, посочи политологът. „Ако Украйна влезе в НАТО, Алиансът ще опре границите на Русия и това кара Москва да бъде толкова крайна в действията си. Хипотезата за война в Украйна е реалност. Много американски геополитически анализатори смятат, че такава война е реална. Тук не говорим за класическа конвенционална война. Но при всички положения е реалност”, каза Иванов.

Иванов бе категоричен, че ЕС и САЩ са единни в позицията си за Украйна, но че имат много малко механизми, по които могат да повлияят върху руските решения за Украйна. „Единствените инструменти, с който Западът може да противодейства, са икономическите лостове”. „Всичко зависи от това Русия или НАТО ще излезе победител от тази криза. Победителят ще има възможност да използва този регион – Източна Европа, като оправна точка за своето влияние оттук нататък”.

„В България е необходим силен вътрешнопартиен консенсус за това каква трябва да бъде позицията ни. На този етап обаче не сме свидетели на такъв консенсус. Няма консенсус първо вътре в самата коалиция, а на второ място между другите партии”, каза политологът, според когото България отново ще се сниши, но че най – страшното е, че обществото отново ще се поляризира. „Мисля, че Русия иска нова Ялта. Но ако до този момент тази Ялта се ограничаваше с Украйна, Беларус, Сърбия – виждаме, че в момента тези граници все повече започват да се разширяват, вече обхващат и Източна Европа”, каза Иванов. Разговорът между Путин и Байдън, обявен на 12 януари, няма да реши проблема, смята политологът.

Източник: Факти.бг