Руския зам. външен министър: България стои върху костите на руските войници, пожертвали живота си за освобождението ѝ

Руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко заяви в интервю за „Комерсант“, че България не се нуждае от допълнителна защита срещу Русия, съобщава БНР.

Според него увеличаването на силите на НАТО в района на Черно море не е оправдано от гледна точка на реалните потребности на гарантирането на сигурността в района.

“Казват, че Румъния и България трябва да бъдат защитени, защото са членки на блока. От кого да бъде защитена България? От Русия ли? България стои върху костите на руските войници, пожертвали живота си за освобождението ѝ”, заявява Грушко, който бе начело на руската делегация по време на преговорите с НАТО миналата седмица в Брюксел.

По думите му Северноатлантическият алианс се нуждае от противник, за да оправдае съществуването и разширяването си.

Попитан какви военно-технически мерки ще предприеме Русия, ако Съединените щати и НАТО отхвърлят исканията ѝ, Грушко отговаря:

“Всичко ще зависи от това как ще се развива ситуацията и какъв военен потенциал може да бъде задействан против нашите интереси.”

След срещата на Съвета НАТО-Русия в Брюксел преди дни Грушко бе категоричен, че разширяването на Алианса на изток трябва да бъде прекратено и че това носи рискове за европейската сигурност. Според него разширяването на НАТО не премахва разделителните линии, а ги премества в посоката, в която се разширява.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пък бе категоричен, че НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Но изрази готовност за балансирани мерки за „съкращаване на оръжията – ядрените ракети и много други мерки, които ще са положителни и за Русия, и за НАТО“.

Източник: Petel.bg