Руският депутат Пьотр Толстой: България и Румъния не са държави, а само бази на НАТО

Руски политик призна в телевизионно предаване, че Украйна не е последната цел на военната агресия на страната му и че тя може да се разпростре на Балканите, съобщават от 24 часа.

Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на руския парламент, Думата, спомена изрично България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия.

Но подчерта, че за да стигне до тях, Русия първо трябва да свърши с Украйна.

Той не смята, че България и Румъния са държави.

„България и Румъния са само бази на НАТО“, каза Толстой в предаване на руската проправителствена пропагандистка Олга Скабеева.

„В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те … ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте“.

„В този смисъл няма никакви проблеми. Това не са тези държави, с които има смисъл да се играе“, добави той, цитиран от клуб Z.

Участниците в предаването обсъждат, че Черно море е руско и Москва трябва да установи пълен контрол над него.

Толстой казва, че „с Турция ние няма да воюваме“, защото Русия, която е под задушаващи международни санкции, внася оттам домати. Турция не прилага санкциите спрямо Русия и се опитва да играе посредническа роля за прекратяване на войната и в износа на зърно от Русия и от Украйна през Черно море. В същото време, членката на НАТО Турция, изнася военни дронове за Украйна и нейна компания строи завод за такива дронове там.

Пьотр Толстой – далечен потомък на писателя Лев Толстой, бе избран за депутат на парламентарните избори в Русия на 18 септември 2016 г. Същата вечер той даде интервю за БНТ. На въпроса какви са намеренията му в политиката към България той отговори така:

„Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме.“

Три дни по-късно той нарече изказването си „хумористично“ и увери, че не е искал да обиди България и нейните граждани. Но изтъкна, че няма да се извини.

В периода 2005-2016 г. Толстой бе водещ по Първи канал на руската държавна телевизия – едно от главните оръдия на кремълската пропаганда.

Източник: Petel.bg