Руският сенатор Франц Клинцевич призова Путин да унищожи американските бази в Европа

Руският сенатор Франц Клинцевич заключи, че четирите реактивни системи за залпов огън HIMARS, които САЩ изпращат в Украйна, могат „да заплашат нашия народ на нашата земя“.

Това предаде британското издание Express, като цитира интервю на руската държавна телевизия „Първи канал“.

Политикът отказа да повярва на обещанията на Киев към Джо Байдън, че тези оръжия няма да бъдат използвани извън Украйна. В телевизионно предаване по руската държавна телевизия сенатор Клинцевич каза, че Украйна и Съединените щати ще възприемат липсата на руско отмъщение като „слабост“, призовавайки руския президент Владимир Путин да започне „унищожаване на американски бази“.

Телевизионен водещ: „Говорител на Пентагона каза, че Украйна е уверила САЩ, че [HIMARS] ще се използва само за отбрана и това ги удовлетвори“. Сенатор Клинцевич:

„Това са просто глупости! И е невъзможно да се говори с американците и украинците в тези условия. Днес смятам, че продължението на този разговор е следното: ние говорим от позицията на нашата толерантност, ние подаваме сигнали, когато ние казваме, че тази линия трябва да бъде прекосена. Но за съжаление те възприемат нашето благоприличие и толерантност като слабост. Като слабост. И днес, където и да отиде, включително в Европа, като се вземат предвид високоточните оръжия с голям обсег на действие на Русия, е време за атака, за да предупреди [за недопустимостта на доставките на такива системи]. Имаше събитие в Корея [по време на Корейската война]. Свалихме 1270 американски самолета. И светът не се срути. Време е да унищожим американските бази в Европа, за съжаление. Това е мое лично мнение. [Трябва да го направим], ако не ни чуят, ако заплашват нашите хора на наша територия.“

В сряда (1 юни) Съединените щати потвърдиха, че са одобрили нов пакет оръжия за Украйна, който ще включва четири високомобилни ракетни артилерийски системи M142 (HIMARS). Заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Х. Кал каза:

„Това са високоточни системи с разширен обхват. И следователно ние вярваме, че за цели с голяма стойност, елиминирането на които частично ще облекчи натиска върху украинските войски на фронтовата линия, тези системи ще бъдат много полезни.“

Инсталациите могат да поразяват цели, намиращи се на разстояние до 70 километра и се счита, че са много по-точни от руските. Отклонението, което дават, е само до 5 метра, докато при руските им еквиваленти има отклонения в рамките на поне 170 метра.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се съгласи да изпрати системите за залпов огън в Украйна, заяви: „Ние няма да доставяме на Украйна ракетни системи, които ще позволят удари срещу руска територия“.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com