Руското посолство в България: Неприемливо е чиновници да критикуват посланика на Руската федерация

От руското министерство публикува пост във фейсбук, с който отговориха на премиера на България Кирил Петков.

Той вчера заяви, че „ще има дипломатически отговор под една или друга форма на изявленията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова“.

„🇧🇬 Във връзка с изявлението на Министър-председателя на Република България за това, че „не е приемливо по никакъв начин чужд Посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, бихме искали да изясним следното.

В интервюто пред руската телевизия „Россия 24“ от 21 март т.г. Посланикът на Русия в България изрази гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна. Не прозвучаха никакви изказвания „от името на българския народ“ срещу правителството.

Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.
_____
🇷🇺 В связи с заявлением Премьер-министра Республики Болгарии о «неприемлемости в кой бы то ни было форме для Посла иностранного государства высказываться от имени болгарского народа против болгарского правительства», хотели бы пояснить следующее.

В интервью российскому телеканалу «Россия-24» от 21 марта с.г. Посол России в Болгарии выразила точку зрения, основанную на анализе общественного мнения по теме специальной военной операции ВС России на Украине. Никаких высказываний «от имени болгарского народа» против правительства не прозвучало.

Полагаем неприемлемым чиновникам той или иной страны вне зависимости от ранга и должностного положения в какой бы то ни было форме публично критиковать Посла Российской Федерации за оценки происходящих в государстве пребывания событий. Это прямо противоречит духу Венской конвенции о дипломатических сношениях от 1961 года“, се казва в пост на руското посолство у нас.

Спорът тръгна от интервю на Митрофанова за руската телевизия „Россия 24”. Митрофанова беше цитирана да казва, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството си срещу Русия.

Източник: Petel.bg