С нищо не съм засегнал президента, нека да каже позицията си за Навални, няма да му се карат толкова

Трябва да заделим пари, за да се изчистят един път завинаги нерегламентираните сметища и после контролът да бъде жесток.

Tова каза премиерът по време на посещението си в МОСВ

Президентът Радев вчера беше много изчерпателен на един елементарен въпрос – позиция за задържането на Навални и съпругата му. Изчетох какво ли не друго, освен позиция. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в МОСВ, става ясно от видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук.

„А нашата позиция, на евроатлантическата, демократичната общност, е да бъде освободен. Не чух позиция и по изгонените руски дипломати, те са над 6. Когато говори за Гебрев, със службите във Великобритания ние много работим по тази тема. И там сме свършили всичко. Нищо не сме казали. Това е вътрешна работа, но когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни – за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са четни, ясни и прозрачни. С нищо не съм го засегнал, за да отговаря така остро, освен да каже позицията си. Това е държавният ни глава, най-висшата ни инстанция, да каже позицията си. Да каже – да, не. Няма да му се карат толкова, не е страшно“, заяви Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Екоминистърът Емил Димитров добави: „Г-н премиер, вие отговаряте за цялата страна, той отговаря със съпругата си. Няма смисъл“.

Министър-председателят обаче продължи с думите: „Ние не сме като тях да обиждаме. Просто само попитахме каква е позицията на най-висшата инстанция. Нямаме я позицията. На правителството е незабавно да освободят хората, които са задържани за политическа дейност. За политическа дейност да бъдат задържани, това не бива да се допуска. И това не значи, че ние разваляме отношенията си с Руската федерация“. Той подчерта, че когато нещо е прагматично и в полза на държавата, правителството го прави, но когато става въпрос за нарушени на ценностите, си казва позицията.

Трябва да заделим пари, за да се изчистят един път завинаги нерегламентираните сметища и после контролът да бъде жесток, заяви Борисов.

Премиерът се запозна със системите за наблюдение на нивото на язовирите, качеството на въздуха, какво се гори в заводите в реално време. Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната. Той заяви, че могат да се отделят пари, за да се изчистят всички сметища и след това контролът да се засили.

„Имаме 24-часово наблюдение. Трябва да ми направите една справка. В много населени места има нерегламентирани сметища. Трябва да заделим едни пари, за пратим да ги изчистят един път завинаги и после контролът да бъде жесток. Камиони изсипват боклук и бягат. Трябва да ги разследваме като за престъпление – да издирим откъде е този отпадък. Да се направи една сметка и на мониторите да ги наблюдаваме, за да се реши този проблем, защото е грозно. Има над 150 монитора тук сигурно. Наблюдават се водите и въздухът. Днес имаме зелен код и въздухът е чист“, заяви премиерът.

„Наблюдаваме цялата държава – корабите, които докарват отпадъци в България, кодовете за времето, водите и въздуха. Наблюдаваме ски измервателни станции на територията на страната. В реално време наблюдаваме европейската карта. Данните пристигат в реално време. Получаваме данни кой ТЕЦ с какви мощности работи, за да можем да предприемем действия спрямо предприятията, които ни притеснява, че замърсяват. Идеята е да може да се вижда навсякъде състоянието на язовирите за напояване и всички, които можем да наблюдаваме при необходимост“, посочи министър Емил Димитров.

„Опитваме се навреме да изпращаме наши екипи, където има проблеми. За да им е по-лесно, се хвърлят отпадъка в деретата. Установихме връзка с всички митници и граници и те ни дават информация какви камиони са влезли в България. Гледаме и заводите, на които в реално време гледаме кой какво гори. Само в циментовите заводи сега се горят отпадъци под контрол, за да сме сигурни, че не се злоупотребява. Знаем точно къде какво се гори. Следим всеки един завод. Пловдив имат проблем със сметищата. Искаме да създадем мощност, която да може да ги изгори, за да освободим клетките.Получаваме информация от границата кой е влязъл в България един – два дни по-рано. Проверяваме ги и ги спираме още на границата“, допълни Димитров.

Източник: BIG5.bg