С всички сили и средства трябва да пазим границата от мигрантската тълпа

Една от причините за поведението на европейските политици е това, че възприемат мигрантите като евтина работна ръка. В Европа вече има хиляди джихадисти, членове на „Ислямска държава“, и опасността от нови атентати е реална. Ако има опасност от нова голяма мигрантска тълпа, трябва да спрем да не изпълняваме закона и да опазваме границата с всички сили и средства.

Това каза в ефира на БНТ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов по повод активирането на степен „подготовка за готовност“ от националния план за действие при извънредни ситуации.

„Трета година търпим огромни маси да извършват престъпление, минавайки държавни граници и чак ако някой от тях извърши убийство или изнасилване, се предприемат мерки, добави той. Европейските лидери сякаш са се побъркали – не всички мигранти са терористи и престъпници, но сред тях има и такива, а мерките срещу тях не са адекватни.“ добави още той.

Журналистът Нидал Хлайв припомни, че България е член на Европейския съюз, подписала е Женевската конвенция и не може границата да бъде затворена. Има европейски директиви. А и самите бежанци не искат да останат тук.

Шумът около бежанците е предизборен, в центровете в България няма и 2000 души, заяви той. Ескалирането на бежанската вълна доведе до ескалиране на ксенофобски настроения в Европа, но не е доказано, че има връзка между бежанците и терористите. Не трябва въпросът да бъде политизиран, каза Хлайв./Епицентър.бг