Сачева: Станах член на ГЕРБ, след като Радан Кънев не ме прие в ДСБ. Егото ми е задоволено!

През 2014 година Радан Кънев не ме прие в ДСБ, но сега съм член на ГЕРБ.

Влязох през 2019 година в ГЕРБ, защото споделям идеите на тази партия, заяви социалният министър Деница Сачева в студиото на БТВ, пише Епицентър.БГ

Тя призна, че преди години е казвала, че ГЕРБ действа като комунистическа партия, но вече е видяла, че има промяна и затова е приела да бъде част от управлението на ГЕРБ.

Сачева подчерта, че нейното Его е задоволено и никакви критики не могат да й подействат. „Разговори с дъх на яхния не са ми специалитет. Моето его отдавна е задоволено“.

Проектът за нова Конституция не е „спасителен пояс“, и няма да бъде оттеглен. Не се обсъжда вариант за оставка, каза още тя.

Ние не си правим тънки сметки. Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората, подчерта социалният министър.

Деница Сачева коментира темата с протестите, работата на парламента и темата за оставката. Тя бе категорична – решението за това кой ще бъде следващият премиер, ще бъде взето на редовните избори през март.

„Властта е легитимна тогава, когато е избрана на легитимни избори. Не се обсъжда вариантът за подаване на оставка. Обсъждат се теми от обществен интерес“,коментира тя.

Как прегърнала идеите на ГЕРБ

Деница Сачева бе попитана за мнението си от преди години, че ГЕРБ е била комунистическа партия. През 2013 и 2014 г. тя отправя критики към управляващата партия. Тогава Радан Кънев не я приел в ДСБ. Сачева не се отрече от думите си, но настоя, че като член на ГЕРБ е приела политиките в партията.

Деница Сачева отбеляза, че е изричала критиките за ГЕРБ при конкретен повод и в конкретни моменти. Сачева обясни, че от момента, в който работи, няма нещо, от което да се срамува. Сачева отбеляза, че след като не е приета като член на ДСБ, е станала член на ГЕРБ.

„Ако фактите се променят трябва ли да стоите на мнението си отпреди 10 години“, попита Сачева и подчерта, че винаги е работила за дясното и за десни политики.

„Исках да се занимавам с политика, подадох заявление за членство в ДСБ, но господин Радан Кънев не ме прие“, разказа тя и обясни, че е член на ГЕРБ от миналата година.

„През всички години, в които съм се занимавала с политика, съм го правила за хората. Нямам нищо от което да се притеснявам. Моето его е задоволено като реализация. Аз искам да говоря по теми, които са полезни за хората“, отвърна социалният министър.

Протестите

Деница Сачева коментира, че демокрацията предполага правото на всеки да изрази недоволство. Тя обаче не приема вливането на политици в протестите.

По повод вчерашния скандал с Мая Манолова и майките от „Системата ни убива“, които искаха да влязат в сградата на Народното събрание, министърът каза: „Много неща не са нормални от това, което се случва в последно време. Говорим за това, че има много тежък дисонанс между думи и дела: злоупотребите с каузите на хората с увреждания мисля, че възмущават вече всеки българин. Става дума за политическа злоупотреба. Както виждате, майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ“ (платформата на Мая Манолова – бел. ред.)“.

По думите ѝ целта е провокация както и това да се влезе в медиите на всяка цена. Предизборната кампания започна твърде рано в България, обърна внимание Сачева. Тя поясни, че се среща с всички, които имат какво да кажат по темите за труда и социалната политика. Няма как да твърдиш, че искаш отново демокрация и да заглушаваш гласа на някого.

Настоя, че момчето, доведено от една от майките, е Христо на 24 г. Повдигна въпроса дали не е хубаво да се направи консултация, за да се пита Христо дали тази ситуация е добра за него.

„Каква е каузата на тези хора, аз не знам? Ако вие знаете, кажете ми! Има ред за влизане в Народното събрание и той се спазва от всички без значение дали са полтици, граждани, журналисти. Мая Манолова не може да иска специален ред само за нея. Предизборната кампания започна твърде рано”, коментира още Деница Сачева

Блокадата пред БНТ

Сачева не била стресирана в нощта, когато протестиращи я блокираха пред централата на БНТ. Тя каза, че сама е предпочела да излезе сред тях.
„Различни бяха темите, които вълнуваха хората. Имаше изразено недоволство. Вълнуваше ги моето отношение към корупцията, прокуратурата”, отбеляза Сачева.

Не смята обаче, че е редно всеки петък (когато е предаването „Панорама“, бел. ред.) да се блокират политици.

„Това, което се случва пред БНТ, е нещо, което е двоен стандарт. Дори и да не харесваш някого, нямаш право да заглушаваш този глас. Аз съм поредният политик, затворен там. В края на краищата ние може да не се харесваме, но уважението трябва да остане”, каза Деница Сачева.

Това с причакването на политици пред Националната телевизия в петък е пак проява на двоен стандарт, коментира още Сачева. Тя отбеляза, че уважението на различното мнение е това, което трябва политиците да налагат. Социалният министър подчерта, че сама е взела решението да излезе сред протестиращите от БНТ.

Опонентите

Властта е легитимна, когато е избрана с демократични избори. Не се обсъжда вариант за подаване на оставка. Сачева заяви и че има време, докато се съберат необходимите 160 подписа за стартирането на процедурата за Велико народно събрание.

Социалният министър не остана длъжна на нападките на лидера на „Да, България“ Христо Иванов.

„Чувам, че Христо Иванов често ме споменава. Аз не мога да му отвърна със същото, просто не е в моите мисли толкова често. Разговорите с дъх на яхния в публичното пространство не са мой специалитет“, реагира Сачева.

Тя продължи с критиката си към Иванов и го нарече човек, който с оставката си като правосъден министър е дезертирал от отговорност.

Сачева каза, че Христо Иванов е дезертирал от отговорност с подаването си на оставка като правосъден министър. Моят интерес не е нито да инсталирам, нито да демонтирам личности, моят интерес е да помагам на хората, посочи Сачева.

Сачева отправи и критика към бившия лидер на Демократична България Радан Кънев, който в същия момент не е пожелал да заеме мястото на председател на правната парламентарна комисия. Сачева подчерта, че Радан Кънев е попречил тя да бъде приет в ДСБ и затова после се обърнала към ГЕРБ. Членството й в партията на управляващите е от 2019 година.

Социални мерки

Деница Сачева настоя, че се работи в подкрепа на уязвимите групи. Обясни, че и по мярката 60/40 са зачислени 1 млрд. лв., които при получаване на средствата от програмата SURE ще бъдат възстановени.

„Не виждам предизборно харчене“, каза Сачева

Тя не е съгласна с упреците, че се дават пари на хората от бюджетния сектор.

По отношение на пенсиите, министърът на труда и социалната политика подчерта, че е по-добре да се преизчислят най-ниските пенсии. Социалният министър каза, че в момента се използват всички необходими механизми, за да се осигури буфер за евентуалните по-тежки месеци. Сачева е категорична още, че няма да има предизборно харчене на пари, когато България изтегли заема от 5 млрд.

В същото време Деница Сачева написа пояснение в своя Фейсбук профил, което ви го предлагаме без редакторска намеса

Тази сутрин в бТВ заявих много ясно какви са били и остават политическите ми разбирания, но въпреки това продуцентите на фалшиви новини продължават със своите спекулации.

Ето защо още веднъж, този път писмено, давам разяснение за тези, които се интересуват от истината:

1. Да, целият ми съзнателен живот е минал в десния спектър на политиката макар и като безпартийна до миналата година. През 2013 г. бях поканена да водя листата на ДСБ в Хасково като представител на гражданската квота. Критикувах ГЕРБ отдясно и за конкретни казуси, въпреки че и тогава те бяха член на ЕНП. Не съм си позволявала персонални квалификации, но съм посочвала факти и политики, които за мен са били неприемливи. От тогава до сега ГЕРБ се развива, включително отстрани персоналните носители на такива неприемливи за мен политики. Имена пак няма да споменавам, защото да използвам argumentum ad hominem не е моят стил – аз се вълнувам от факти, обективни обстоятелства, политики и процеси. Смятам, че за хората трябва да се оставят шансове да се променят и развиват, а не да бъдат заклеймявани и обругавани. Апропо моделът на Държавна сигурност ще бъде демонтиран окончателно тогава когато се научим, че хората трябва да бъдат уважавани заради талантите им, а не да им се търсят слабите места с надежда за зависимост. Жалко е практикуващите
мислене в стил „Държавна сигурност“ да се кичат със самоопределението „демократи“.

2. Да, след като ДСБ остана извън парламента през 2013 г., в най-трудния за тях период подадох заявление за членство в партията (за първи път в живота си) – отговор не получих. Председателят на ДСБ по това време явно не е счел за необходимо дори да отговори, но както и сутринта споменах, това не може да бъде повод за мен да се откажа от политическите си каузи, цели и намерения. Години по-късно – през 2019 г., подадох заявление за членство в ГЕРБ. ГЕРБ е дясна партия, която продължава да бъде уважаван член на ЕНП, така че с това не излизам извън десния спектър на политиката и оставам вярна на убежденията си. В този смисъл партии не съм сменяла. Членувала съм и членувам само в една.

3. Резултатите от моето участие в политиката са известни както в здравеопазването, така и в образованието, труда и социалната политика, така че няма да ги изброявам. Само ще заявя, че са обществено полезни, което винаги е било единственият ми мотив да работя включително и чрез политиката, и чрез единствената дясна политическа партия, в която съм видяла интерес към моите каузи и възможности за тяхната реализация. В политиката съм, за да дам, не за да взема нещо. В личен план съм постигнала всичко, което съм си поставяла като цели през годините. В този смисъл настоящите ми занимания не са предмет на его, а на вяра.

И честит празник на всички. Вяра, надежда, любов и мъдрост. Съвършеният свят би се основавал само на тях. Всичко друго е твърде преходно.

Тази сутрин в бТВ заявих много ясно какви са били и остават политическите ми разбирания, но въпреки това продуцентите на…

Публикувахте от Деница Сачева в Четвъртък, 17 септември 2020 г.

<