Сагата „Софийски имоти“ приключи без осъден. 1 млрд. – и нищо

След повече от 10 години (от 2006 г.) сагата „Софийски имоти“ – заменки на безценица на имоти на едноименното общинско дружество приключи с последни оправдателни присъди.

Водеха се общо 5 дела срещу Тошко Добрев като шеф и членовете на Борда. Според анализатори заменките от типа „кон за кокошка“ са нанесли щети за 1 млрд. (аз също оцених навремето сумата на толкова).

От тези заменки се бяха облажили всякакви другари – и „червени“, и „сини“ заедно с техните фирми.

От хилядите неизгодни сделки прокуратурата повдигна обвинения само за няколко относително дребни суми и за най“безопасните“ според мен случаи.

Скандално, че по някои от делата прокуратурата се отказа от обвинителните си актове. По други изтекоха давностните срокове.

Няколко примера
1. Една от сделките бе за учредяването на дружеството “София сити къмпъни” АД, в която ръководеното от „сини активисти“ общинско дружество “Софийски имоти” взема акции за 6 млн.лв, като апортира 54 дка земя в Южния парк (терените зад хотел “Хилтън”), които са оценени на 19 млн.лв. по цени от началото на 2003 г.

Съдружниците на общинската фирма бяха структури, близки до силовата групировка СИК и бивши комсомолски кадри. След като “подарява” апетитните парцели, „Софийски имоти“ остава с 34% от акциите, а 66% са поделени между бившите приватизационни фондове „Стара планина холдинг“ и „Слънчев бряг холдинг“.

В управата на „Стара планина холдинг “ влиза последният първи секретар на ЦК на ДКМС Евгени Узунов, член на ръководните органи на БСП и сред основателите на СИК. В ръководството на „Слънчев бряг холдиг“ пък участваше Валери Йосифов, бивш председател на надзорния съвет на СИК. Узунов и Йосифов бяха в съвета на директорите на „София сити къмпъни“. Председател бе Тошко Добрев.

(за генезиса на силовите групировки и кои как подбираха „кадрите“ за тях и раздаваха парите – моята книга „Тайните на големите играчи“, том 2)

По същия начин на видни сакиджии бяха подарени (чрез апорт) 242 дка терени, оценени на скромните 14 лв. на квадрат на „Славия“ – онази на бай Миле, Венци Стефанов и сие. Сред тях са общински парк и автогара „Овча купел“.
Да не пропусна и висаджиите. Една от скандланите сделки беше с прехвърлените им 56 дка от Борисовата градина заедно с басейновия комплекс „Мария Луиза“.
И т.н., и т.н., и т.н.
––––-
бел.: има и друг скандал, който дори не може да стигне до съд – за около 5-6 млрд. със заменките по морките ни брегове.

Григор Лилов, Фейсбук