Сакскобургготски призова политиците да не тласкат българина към миграция

В днешно време, когато светът е широко отворен за младите хора, решението дали да останат в България е не просто житейски избор, а истинска мисия на поколенията.

Това казва пред „Стандарт“ бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Според него страната ни, повече от всякога, има нужда от енергията, знанията, талантите на своите младежи.

„През 2005 г., когато в Люксембург подписах Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, казах, че посвещавам този акт на младите хора на Родината. Защото именно членството в ЕС им даде възможност да пътуват, да опознават други страни и култури, да получават знания в престижни европейски университети. Сега въпросът е как да направим така, че условията тук да са такива, че да ги привлекат да се връщат. А тези, които не са заминали, да не съжаляват. В този смисъл въпросът е не защо да остават в България, а какви възможности ще имат – както да развиват своите качества, така и да допринасят за просперитета на страната“, казва той.

„Много често политиците употребяват фразата, че младите хора са бъдещето на България. И това безспорно е така. Но, за да имат онова бъдеще, за което самите те мечтаят, трябва да се положат още много усилия от цялото общество.

Животът в емиграция не е никак лесен. И не само, защото нашият народ мъдро го е казал: „Камъкът си тежи на мястото“. Доказването в непозната среда, раздялата с близките и приятелите, въпреки многото съвременни средства за комуникация, е и емоционално, и професионално изпитание. Винаги е имало и ще има хора, които ще търсят щастието си далеч от Родината. И в това няма нищо лошо. Въпросът е нашите сънародници да не са тласкани към такова решение, заради липсата на перспектива тук. Убеден съм, че хората са голямото богатство на България. Затова те трябва да са във фокуса на всяка една политика, за да има прогрес и в икономиката, и в образованието, и в културата, и в спорта…

Затова вместо да си задаваме въпроса защо да оставаме в България, по-добре да видим как можем да допринесем да се развива. Резултатът зависи от всеки един гражданин, защото държавата не е нещо отделно от нас. Ние всички я правим такава, каквато е“, заключава Царя.

Източник: Епицентър.бг