Сакскобурготски: Елитът не трябва да се критикува. Елитът не е изкуствена каста от обществото, която носи отговорност

Мисля, че на 1 януари ще сме готови за ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Той посочи, че не е очаквал един ден с настоящия премиер Бойко Борисов да са с разменени роли и да го съветва за европредседателството.

Но за мен това е признак за еволюция и то положителна, заяви Сакскобургготски, цитиран от Новини.бг

Пада ни се важна роля в период, когато Великобритания напуска Съюза. Убеден съм, че България ще допринесе с необходимото да продължат нещата в добрата посока, подчерта бившият премиер. По думите му малко вероятно е Европейският съюз да се разпадне заради Брекзита.

Според Сакскобургготски трудно би могло да се създаде независима република Каталуния. Това би било вредно и за Испания, и за останалите страни, заяви той.

Пресилена е думата България да води Европа, но можем да оглавим председателството на съюза, заяви по БНТ бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Сега ролята ни като член на ЕС ще е още по-важна в тази ситуация. България ще допринесе да продължат нещата в добрата посока. Малки са вероятностите да се стигне до разпада на Съюза. Това е пагубно. Не ми харесва тази наша максима, че с който се съберем се проваля, посочи бившият монарх.

Той обясни, че от гледна точка на случващото се в Испания и исканията за отделяне на Каталуния, монархиите имат една добавена стойност пред републиките – натрупаното влияние от векове и поколения.

Кралят няма мандат от 4 или 5 години, а гледа с перспектива 25 години напред, за да види бъдещето на своите наследници.

В това виждам и моята роля да обединявам, а не да се делим и да търсим дивиденти, заяви Сакскобургготски и добива: Винаги съм бил голям почитател на историята имам една карта и винаги се питам къде е България, и винаги знам къде се намира.

Царят увери, че елитът не е изкуствена каста от обществото, която носи отговорност. Елитът не трябва да се критикува. Щом българският народ не обича елита си, значи повече трябва да му се обяснява какво е елит и каква е неговата роля, дидактично поясни бившият монарх.

Сакскобургготски изрази надежда, че замисълът НДСВ не е бил толкова лош, а това се доказвало от факта, че и днес управляват много личности, свързани с НДСВ.

Не ме тревожи дали историята ще бъде справедлива с мен. Единствено искам да се знае истината и тя да излезе. Историята ще види царя, политика, премиера и посредника, но няма да види човека Симеон, заяви в заключение бившият премиер.

Източник: Епицентър.бг