Само идиоти биха повярвали, че протести на майките изхвърлиха от правителството Валери Симеонов

Истинските причини за оставката на вицето:

ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ МАНЬОВЪР, В КОЙТО ЦАКАТ С КАРТАТА „БЪЛГАРИЯ“

**** Само идиоти биха повярвали, че протести на майките изхвърлиха от правителството Валери Симеонов

Същественото не е в оставката на Валери Симеонов, а в това кой ще го смени на поста вицепремиер. Естествено, медиите ще акцентират на придадената й видимост вместо на истинското й съдържание.

Какво е то?

Според квотното разпределение в кабинета постът се пази за така нар. „патриоти” и техните ръководители.
Единият от тях си е вицепремиер (Каракачанов). Другият си отива от кабинета, но остава във властта (Симеонов). Третият е във властта, но навремето „великодушно” се отказа от участие в правителството (Сидеров).
________________________________
Замисълът на промяната, издиктувана от Центъра е рокада – Симеонов си отива, „Атака” директно влиза в изпълнителната власт чрез лидера й или някой друг неин член. (второто е по-вероятно).
_____________________________

Необходимата пропагандна обосновка под надслова „ние се променихме” вече е направена. „Атака” заяви, че иска да стане член на Алианса за консерваторите и реформистите в ЕС (в него са например консерваторите на Тереза Мей). Гостуващата у нас Марин льо Пен припозна като свой партньор „Воля” на Марешки, а не „Атака”, с която се беше сдушила преди.

ЦЕНТЪРЪТ И СЛУГИТЕ МУ

Разбрахте ли сега кой е Центъра, подготвил и осъществяващ операцията?
Ако не сте – милиони и милиони евро бяха наляти от руски банки в партията и предизборните кампании на Марин льо Пен.
Ако пак не сте разбрали: „Обединяват ни опасностите – нелегалната емиграция, политиката на Турция, войната в Близкия Изток, ДРЪНКАНЕТО НА ОРЪЖИЕ ОТ СТРАНА НА САЩ И ЕВРОПА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ (цитат – вицепремиреът Каракачанов пред движение „Русофили”.)

*******************************************
Сега едни явни и неявни прототалитарни и проруски позиции на така нар. патриоти ще се сменят с още по- явни. Т.е. у нас тече процес на:
1. Бавна, но целенасочена реставрация на тоталитарната система – например чрез политизацията на правосъдната система и лумпенизирането на медийната среда.
2. Прави се последоватален завой към все по-голяма путинофилизация на изпълнителната власт като предисловия към замисления истински завой на 180 градуса.
******************************************

А защо оставката на Симеонов дойде именно сега – днес, а не вчера или завчера, или утре, другиден?
Мотивите са международни.
1.
Първият е прясно излезлия доклад на ЕС за реформите у нас, чието скопено съдържание ще служи за щит на ГЕРБ, Борисов и руското лоби у нас пред реакцията на Запада, която ще последва шантажа с включването на Волен Сидеров пряко във властта. (по този повод виж моя пост „Ах, тази геополитика” от завчера)
2.
Вторият мотив е, че на Запада и ЕС не му е до нас:
*** в Испания напрежението за разцепване на държавата нараства;
*** Великобритания и Брюксел се тресат заради Брекзита, предстоящото му гласуване в английския парламент и евентуална оставка на Тереза Мей;
*** Ангела Меркел си отива като партиен лидер на християндемократите – сега, през декември;
*** напрежението между Берлин и Полша, между Берлин и Вишеградската четворка достига опасни висоти;
*** вече стартира и европейски скандал по оста Македония (случаят Груевски) и Унгария.
И т.н.

Това са мотивите, които обуславят политическата драма у нас да се случи именно сега, а не в някакъв друг момент.

ПРИЧИНАТА

Зад избора на момента с мотивите се е скрила истинската причина. Защото истината за случващото се у нас е шантажът на Центъра (Кремъл) с картата на България към ЕС.

Вчера ООН гласува и осъди Русия за агресивната й политика към Украйна (което родните медии, вкл. прозападни, премълчават).
Чакат се нови санкции от ЕС заради изборите в Донбас, които направи Путин, за да финализира анексията на украински територии, с което погребва всякаква надежда за урегилиране на конфликта. На този фон идва посланието от онези червени кули с петолъчки отгоре към стъклените фасади в Брюксел и западните европейски столици. То е: ще ви стоварим нови проблеми на главата с България, така че по-меко с нас.

ИЛИЯ – ВСЕ В ТИЯ

Възпроизведе се ситуацията от момента с избирането на това правителствослед дълги месеци на „договаряне”. Тогава, преди година и 6 месеца време написах следното (виж пост от 5 май 2017 г:. Новото правителство: ОФ (НЕОТЕЧЕСТВЕН) – ОЛИГАРХИЧЕН ФРОНТ НА ВЛИЯНИЯ И ИНТЕРЕСИ ******* Защо правителството беше избрано точно сега, а не по-рано? ***)

========================
(откъс от анализа тогава):
Но никой – нито медии, нито политолози и социолози, нито специалисти, нито политици посочиха най-съществената причина. Каква е тя? Да се дистанцира полека България от ЕС и партньорите ни!
Защо се отправя такова предизвикателство от нашите властници (и/или техни задкулисни други партньори)? Нима забравихме, че до вчера коалиционните партньори на ГЕРБ се кълняха, че ЕС е вреден за България. Сидеров искаше излизане от него, Каракачанов – преформатирането му само в икономически съюз, Симеонов – по-малко общи политики в него.
Нима забравихме, че довчера коалиционните партньори на ГЕРБ се кълняха, че НАТО е още по-вреден от ЕС и е агресивна организация?.
*** Такива предизвикателства от политици в разградена държава като нашата се отправят само по външни внушения и само в подходящ момент – когато на онези другите, дето ги осъждаш и заклеймяваш, не им е до теб, за да те поставят на място, ако трябва и с един шамар. Именно шамар! Защото когато си приел да ти плащат, да харчиш и да крадеш парите им, дето ти ги подаряват, трябва да си си приел и правилата: който плаща, той поръчва музиката.

А сега им се казва – ами и други я поръчват, защото също плащат! Вярно е, че плащат. Плащат, да, ама не на България, а само на политиците й. И им плащат не със свои, а с нашите, взети от България пари заради монополно високи цени на енергодоставки.

Затова това поредно родно правителство е почти открито предизвикателство към света, към който иначе се стремим! Отправено не от глупост или кураж, а заради подходящото стечение на обстоятелствата, което ще повиши цената на политиците за онези, които им плащат зад кулисите. Късметът (и техен, и наш) е в това, че на този свят в момента не им е до нас!
**** Времето за по-остра реакция се оказа неподходящо от гледна точка на геополитиката – в неделя са изборите за президент във Франция, като в център на битката се превърна отношението към ЕС. Един скандал с България би налял вода в мелницата на Мари льо Пен. **** Започнаха преговорите по Брекзита на фона на предстоящите извънредни парламентарни избори във Великобритания. Един скандал с България би налял вода в мелницата на привържениците на Брекзита. **** Предстоят ключови и потенциално взривоопасни за ЕС и НАТО парламентарни избори в Италия през 2018 г. През пролетта – точно по времето на нашето председателство на ЕС. Един скандал сега с България би налял вода в започналата вече предизборна битка в Италия и в позициите на движението „Пет звезди”.
Та затова беше „ретроградният Меркурий“ – да се промуши в удобния момент правителство – кукла със скритата в нея антиевропейска и антиатлантическа вътрешна кукла Матрьошка. Която може да се извади, когато й дойде времето и според обещаната щедра плата за това (бел. от днес: времето дойде сега, в тези дни!!!).

Накратко: правителството като конструкция е сбор от кукли Матрьошка, вмъкнати една в друга и с различни изражения. Сега видимата е едната: не особено приятна, с еврофобски и атлантическофобски черти, но наклепана обилно отгоре с проевропейски и проатлантически грим. Но я има и другата, скритата в първата – със свирепо изражение и подготвен в канията наострен атакистко-патриотичен нож. Тази конструкция е търсена умишлено и за оправдание. Ясно е, че истински реформи няма да има, а ще се крепи с цената на всичко статуквото.
Но ще се искат обяснения за тъпченето на място, за извратливостта, за мафиотизацията и корупцията в държавата, за двойствената външна политика и вако, и тако. Премиерът Бойко Борисов ги има – коалиционните му партньори са най-чудесният сапун за измиване на ръцете му. Фигурата му ще олицетворява стабилността, макар и гнила, коалиционните съюзници – потенциалната нестабилност, водеща до възможен взрив.
(край на откъса)
=================================

ДИАЛЕКТИКАТА

Както виждате, ситуацията преди година и половина се възпроизведе по идентичен начин, та чак до участващи в нея лица (например Марин льо Пен)

Големият геополитически смисъл на случващото се у нас и в други европейски държави не е само в избрания открит конфронтационен курс на Кремъл, чиято жертва е страната ни. Той е и в пореден исторически немски геополитически провал – вече на демократична Германия в замисления икономическо-политически съюз под нейно лидерство. Случаят с България е поредна илюстрация на очертаващия се неуспех.

Ще се самоцитирам от едно мое разследване преди 22 години – от далечната вече 1995 г.
„Домашният скандал никога не става повод за развод, както и разиграването на интересите не проваля големия брак на действителното им съдружие. В него (разногласията днес) изглеждат като пръсти от една и съща ръка. Пръстите й могат да се движат различно – дори един срещу друг, но само така се получава желания захват. Този захват не изпуска нищо – от дреболиите до златните ябълки.”

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
**** Демокрацията е механизъм, гарантиращ, че нас ни управляват не по-добре, отколкото ние заслужаваме това. (Джордж Бърнард Шоу)
**** Нациите и хората започват да действат разумно, едва след като са изчерпали всички други възможности.

Григор Лилов, Фейсбук