Само в България хората се примириха мнострадалчески и всеки чака месията да дойде и да му оправи живота

Вчера една адвокатка написа едно писмо до Дядо Коледа, днес аз няма да пиша до Дядо Коледа или Дядо Мраз, а ще го напиша до всички българи, до политиците и до министрите.

Не искам да се споделя, не искам и да го лайквате, искам да го прочетете и да се замислите:

– Докога ще е караме така като Нация?

Господа граждани на република България, пак е Коледа и пак се коментират темите с коледните бонуси, но аз се питам за друго. Докога едни хора с хиляди левове заплати и бонуси в края на годината ще се правят на състрадателни, когато стане някоя трагедия, докога едни хора с печални лица ще ни организират SMS кампании и благотворителни акции и ще се правят на добрите самаряни, когато стане някоя трагедия? Докога?

Само в България никой не поема отговорност за нищо, няма значение дали някое дете е убито в Катастрофа или няма пари за лечение в чужбина, само в България никой не поема отговорност, когато се взривяват влакове от нищото и избиват хора, само в България никой не поема отговорност когато язовирни стени се късат и давят населението и животните им и унищожават всичко, което са градили през годините.
Само в Бъгария никой не носи отговорност, че всяка Коледа едни политици получават тлъсти бонуси, но пък за сметка на това е срината цялата система и на където и да погледнеш и ти става тъжно, че една цяла Държава е заприличала на градската тоалетна от едно време.

Само в България не видяхме политик честен и почтен, който вместо да мисли за хората, мисли само за далавери, корупционни схеми и как всячески да се обогати докато е на власт. И естествено, пак не видяхме политик да поеме отговорност, за това, че е хванат в огромна корупционна практика.

Само в България се усвояват пари от Еврофондове и накрая резултата е плачевен, но вместо да си поемат отговорността онези на които са им поверени, те ти обясняват, че всяко нещо се рушало и затова фирмите носели гаранции? Ало, а кой избира фирмите? Кой ще носи отговорността за изборът на фирмите, но както знаем това не е наша работа.

Само в България политици и хора живеят в два паралелни свята, но както всички знаем, вместо да ги е срам политиците, то те ни обясняват как по коледа трябвало да сме състрадателни и да участваме в SMS кампании и да подарим на някой в нужда, аз мисля, че единствените в нужда са винаги те, ако не е така да ме опровергаят и да си подарят партийните субсидии, тринадесетата заплата и бонусите тази година на хората в нужда, а не да обикалят топлите страни.

Само в България, хората забравиха, че няма нищо по – голямо от мечтите и желанието им. Само в България хората се примириха мнострадалчески и само в България, всеки чака месията да дойде и да му оправи живота, но никой не поема отговорността да бъде Месията.

Защото само в България от осанна до разпни го, крачката е само една , а както знаем в България хората много разбират в последно време от футбол, политика, готвене и пеене, щях да забравя и телевизионни шоута, които в нормалните държави не вървят в прайм тайма или по български най – гледаното време, но пък ние живеем в България телевизиите ни са български, а тълпата иска зрелища, ако няма зрелища може и турски сериали, че са по – евтини.

Евтини като живота втора употреба, който повече от 80% от българите си мислят, че живеят но в същият момент, никой не поема отговорността, че това се нарича Мизерия и Геноцид.

Това е пак е Коледа, пак ще пращате SMS, тази година няма да са за Хитрино, но така ще е до следващата трагедия в която никой политик няма да поеме отговорност, но ти ще дариш стотинки, защото си състрадателен…..

Атанас Калев