Сърбия: За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна – и така ще си остане

Сърбия, традиционно един от най-близките съюзници на Русия в Европа, се опитва да дистанцира себе си от Москва, докато войната в Украйна обтяга връзките между двете страни и техните лидери.

Това пише Bloomberg.

В интервю в Белград президентът Александър Вучич отхвърли териториалните претенции в Украйна на Владимир Путин и прогнозира, че „най-лошото тепърва предстои“ за конфликта. Вучич, който имаше десетки срещи с Путин през последните години и взе уроци по руски, за да може да говори директно с него, отбеляза, че не е разговарял с колегата си от „много месеци“.

„Ние от самото начало казахме, че не сме в състояние и не можем да подкрепим инвазията на Русия срещу Украйна“, заяви Вучич в резиденцията си в сръбската столица във вторник. „За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна – и така ще си остане“, добави той.

Сърбия се опитва да балансира своите геополитически и икономически интереси между Изтока и Запада, но коментарите подчертават постепенната промяна след нахлуването на Путин в Украйна преди почти 11 месеца. Това е важно, тъй като европейските съюзници се опитват да изолират Русия, като континентът е изправен пред най-опасния период след Студената война.

Нежеланието на Белград да се присъедини към САЩ и Европейския съюз в санкциите срещу Русия постави Сърбия под засилен натиск да прекрати връзките си с Путин, въпреки че войната удари икономиката и доведе до ускоряване на инфлацията.

Вучич, който беше преизбран миналата година, казва, че членството в ЕС е неговата крайна цел. Но той се противопоставя на усилията за налагане на санкции поради руската подкрепа за отказа му да признае независимостта на Косово и собствения опит на Сърбия с икономическа изолация. Русия също продава природен газ на страната му на цена под

Източник: Dnes.bg