САЩ искат 20 години затвор за Желяз Андреев

Абсолютно никой не ни е предупредил, че има ембарго срещу определени държави, заяви Желяз Андреев, застрашен от 20 години затвор в САЩ.

Американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях 29-годишният мъж умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това.

Той обаче просто е работил в колцентър на фирмата, която се е занимавала с този бизнес.

„Аз бях служителят на най-ниско ниво в тази компания. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго“, категоричен бе Андреев пред Нова телевизия тази сутрин.

Преди година бивш колега му казва, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело.

„Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция“, разказа още младият мъж от Добрич.

Той не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията, за която е работил.

„Напълно е възможно да става въпрос за измиване на ръце“, категоричен бе Андреев.

„48 часа моите адвокати не бяха допуснати до свиждане с мен. Разплаках се, когато рзбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос“, сподели още той, след като съдът го пусна от ареста, въпреки искането на прокуратурата да бъде задържан за срок до 60 дни.

Решението за исканата му екстрадиция обаче ще се вземе отделно.

Пред bTV той допълни, че макар и на свобода, изобщо не се е успокоил и няма отговор на въпроса защо САЩ настояват само той да им бъде предаден, при положение, че обвинени са и още няколко българи.

Източник: Дир.бг