САЩ надъхани: Оставаме на Балканите, ще спрем руското влияние

Хойт Брайън Ий пристига на визита в Черна гора в началото на август. Според зам.-помощника на държавния секретар по този начин ще се съхрани стабилността и евроатлантическата интеграция в региона.

„САЩ ще увеличат своя ангажимент на Балканите, за да го защитят от отрицателното влияние на Русия.“ Това заяви заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Хойт Брайън Ий, съобщава БГНЕС.

Според него по този начин ще се съхрани стабилността и евроатлантическата интеграция в региона. Това ще бъде и целта на визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс в Черна гора в началото на месец август. Там той ще разговаря с правителствените и държавните ръководители на държавите от Западните Балкани.

В същото време Държавният департамент ще продължи с действията си в региона, подчерта Хойт Брайън Ий пред „Гласът на Америка“.

„Когато става въпрос за общите интереси в региона, като тероризмът например, САЩ ще си сътрудничат тясно с Москва. Но, там където Русия и САЩ имат противоположни интереси, Вашингтон решително ще защитава интересите си и ценностите на съюзниците. И точно това правим в момента“, подчерта американският дипломат.

„Ние предприемаме стъпки, които имат за цел да укрепят държавите от региона по отношение на злокачествените влияния, както от страна на Русия, така и от други държави и фактори. Това се прави с цел да се убедим, че нито Москва, нито пък някой друг играч няма да успее да прокара вредно влияние във вътрешната и външната политика на балканските държави“, подчерта заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Хойт Брайън Ий.

Източник: Гласове