САЩ правят военна база край Русе, идат 25 000 войници

Временна американска военна база, наречена Логистичен център започва да действа края Русе.

Това бе съобщено от посолството на САЩ в София.

Логистичният център за поддръжка на конвои се гради в района на учебен полигон Николово край дунавската ни столица. Строежът му е във връзка с предстоящото учение Dragoon Guardian, като част от многонационалното учение Saber Guardian – 2017. Учението ще се проведе в периода 11 – 20 юли 2017 година на територията на България, Унгария и Румъния. То ще се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави.

Очаква се военните формирования да преминат през Дунав мост и да използват центъра за поддръжка и отдих през юли, каза за Арена комендантът на лагера сержант I клас Майкъл Роджърс от Американската армия. България, като страна домакин на учението, предоставя района за изграждане на такъв център.Българските въоръжени сили ще участват в многонационалното учение Saber Guardian – 2017 с около 4000 души от състава на Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и техните подчинени формирования, Служба Военна полиция, Военномедицинска академия, дирекции от Щаба на отбраната и Министерството на отбраната и други специализирани държавни структури.

В рамките на многонационалното учение Saber Guardian – 2017 на територията на нашата страна ще се проведат няколко интегрирани учения: учение на силите за специални операции Black Swan -2017, въздушно-десантно учение Swift Response – 2017; тактическо учение с бойни стрелби Eagle Sentinel – 2017,учение на военни формирования на Сухопътните войски PeaceSentinel – 2017 и тактическо учение на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования Shabla – 2017, както и учението DragoonGuardian.

Ученията от серията Saber Guardian са многонационални и се провеждат ежегодно от 2013 г. в Черноморския регион като част от Програмата за съвместно обучение на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ (USEUCOM). През 2017 г. Saber Guardian ще бъде най-мащабното учение в сравнение с проведените досега. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на страните-участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.

Източник: 19min.bg