САЩ проведе ли разследване по секретната грама на Байърли за сенчестите връзки на Борисов?

Подкупът е активен и пасивен.

Ако съдия Миталов е осъществил активната форма на подкуп / значителна корупция според законодателството на САЩ/ кой е предал подкупа?

Ако това лице е Николай Малинов – също публична личност / председател на дружество „Русофили“/ защо спрямо него няма санкция?

Кой и по чий сигнал е установил фактите?

Може ли едно такова разследване – за извършено в друга държава престъпление да се проведе служебно от Държавния департамент на САЩ – т.е. без изрична молба или сигнал?

Не е ли нарушение на човешки права посочването на едно лице за корумпирано без да има влязла в сила осъдителна присъда?

В продължение на години в докладите на Държ.департаменнт на САЩ се посочва като установен факт наличието на корупция в България.

След като за няколко месеца САЩ установи, че съдия Миталов е корумпиран, естествен е въпроса проведени ли са разследвания за корупция, установена години по- рано и обявена в годишните доклади.

Беше ли проведено разследване по секретна грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. в която се описват сенчестите връзки на бъдещия тогава премиер Бойко Борисов и се говори за участието му в незаконни дейности .

Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, която е прегледана и одобрена едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.

Грамата е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава „оперативните“ данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

„SIMO“ е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в „правоохранителния комитет“ към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията.

В грамата се посочва , че Борисов е свързан със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Защо при тези данни Борисов не е санкциониран??????

Знам как се чувства съдия Миталов.Точно както се чувствах след изявлението на френския посланик, който ни поучаваше от телевизионните екрани.Знам, че раната е дълбока и никога няма да заздравее.Знам, че дълги години ще потиска спомена за случилото се и че болката никога няма да го напусне.Знам и бих искала да мога да помогна.

П.П. По твърденията на фр.посланик беше образувано нак.производство и прекратено поради липса на престъпление. Писах на Хекимян, че морала и журналистическата етика изискват този факт да бъди огласен, така както дадоха трибуна на фр.посланик да обижда бълг. съдии, закрилян от дипломатическия си имунитет.Хекимян, естествено мълчи по въпроса..години.

Румяна Ченалова, Фейсбук

Подкупът е активен и пасивен.Ако съдия Миталов е осъществил активната форма на подкуп / значителна корупция според…

Публикувахте от Румяна Ченалова в Четвъртък, 6 февруари 2020 г.

<