САЩ: Пандемията може да продължи 18 месеца или по-дълго

План на федералното правителство на Съединените щати за борба с коронавируса предупреждава, че пандемията „ще продължи 18 месеца или по-дълго“ и може да включва „множество вълни“, което ще доведе до недостиг на стоки, съобщава БТВ.

Планът от 100 страници предупреждава, че ще е нужна безпрецедентна реакция и специални президентски правомощия за мобилизиране на частния сектор.

Сред мерките е задействаният вчера Закон за военновременното производство от 1950 г., който разрешава на държавния глава да задължи американската индустрия
да увеличи производството на консумативи от първа необходимост като респиратори и защитни облекла за здравните работници.

Недостиг на продукти

„Възможно е да има недостиг на продукти за здравеопазването и спешните служби“, предупреждават експертите. „Това включва диагностика, медицински консумативи, лекарства и персонал.“

Според плана „държавните и местните власти, както и инфраструктурните и комуникационни канали, ще работят под постоянен стрес и могат да станат по-малко надеждни.“

Планът, подготвен „само за вътрешна употреба, а не за публично разпространение“, е бил предоставен на американския вестник „Ню Йорк Таймс“ в момент, когато
президентът Доналд Тръмп увеличи усилията за справяне с разпространението на вируса.

След дълго подценяване на ситуацията, казвайки, че по чудо ще изчезне, преди седмица Тръмп обяви национално извънредно положение заради коронавируса.

Агресивни стъпки

Голяма част от плана има бюрократичен характер, описва координацията между агенциите и действията, някои от които вече са предприети, като затваряне на училищата и отмяна на големи публични събития.

Сенатори от Демократическата партия обаче призоваваха за по-агресивни стъпки.

„Отговорът на администрацията досега не съответстваше на спешността, която изисква кризата, и все още има стъпки, които можете да предприемете, за да смекчите щетите“, написа в писмо до Тръмп сенатор Боб Менендес, демократ от Ню Джърси.

Източник: Petel.bg