САЩ, Великобритания и Франция започнаха въздушните удари по Сирия

САЩ, Великобритания и Франция започнаха нанасянето на въздушни удари по Сирия като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума миналата седмица.

Акцията, която беше очаквана от няколко дни, беше обявена от американския президент Доналд Тръмп в специално обръщение към нацията.

Ударите ще са по цели, свързани с химическите оръжия, подчерта той.

„Целта ни е решително да спрем производството, разпространението и употребата на химически оръжия“, заяви Тръмп.

„Това не са действия на човек, а престъпления на чудовище“, каза още той по адрес на сирийския президент Башар Асад и предполагаемата химическа атака в Дума.

„За момента това е еднократен удар и вярвам, че изпрати много силно съобщение“, заяви американският секретар по отбраната Джеймс Матис, добавяйки, че първата вълна удари е приключила.

Тръмп обаче подчерта по-рано, че съюзниците „са подготвени да удържат този отговор, докато сирийския режим спре да използва забранени химически агенти“.

Цитиран от Си Ен Ен Тръмп казва още, че САЩ при никакви обстоятелства няма да останат в Сирия за постоянно.

Пред екипа си по национална сигурност той е настоявал, че САЩ трябва да се изтеглят от Сирия до шест месеца.

Според неназовани високопоставени американски представители, цитирани от Си Ен Ен, обаче ударите може да продължат.

„Това, което виждате не е краят на американския отговор. Планът е много гъвкав и позволява още удари, в зависимост от това какво е ударено тази вечер“, казва един от тях.

Британският премиер Тереза Мей потвърди участието на Лондон в ударите, които по думите ѝ нямат „практическа алтернатива“. Тя обаче подчерта, че акцията няма за цел смяна на режима в Сирия.

„Не можем да позволим използването на химически оръжия да се превърне в нещо нормално – в Сирия, по британските улици или на други места по света“, каза още тя, визирайки случая със Сергей Скрипал, за отравянето на когото Лондон обвинява Москва.

Операцията беше официално потвърдена и от френския президент Еманюел Макрон.

Нанесени са удари по множество правителствени цели в Сирия.

Една от целите е бил военен обект до град Хомс, в който се предполага, че се съхраняват прекурсори за химически оръжия. Ударите по него са били нанесени от британски бойни самолети.

Удари се нанасят и по цели в Дамаск.

Агенция Ройтерс цитира американски представител, според когото по различни цели в Сирия се използват ракети „Томахок“.

Агенцията цитира и свидетел, който казва, че в сирийската столица са чути най-малко шест силни експлозии.

Базираната в Лондон организация „Сирийска обсерватория за човешките права“ съобщи, че е бил ударен научно-изследователски център в Дамаск, както и няколко други военни обекта.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че правителствените военно-въздушни сили са свалили над дузина ракети.

Американският секретар по отбраната Джеймс Матис заяви, че няма данни за загуби в операцията.

Сирийските власти отричат да са използвали химическо оръжие в Дума, а Русия заяви, че въздушна операция по сирийски цели може да разпали война.

Източник: БТВ